'Star Trek: Discovery': Waar is Kirk eigenlijk?

Hij ontbreekt volledig, maar Spock is bijvoorbeeld wel te zien. Waar was Kirk?

Jim Pedd, 15-08-2020 12:12

Waar is Kirk eigenlijk tijdens de gebeurtenissen van het eerste en tweede seizoen van Star Trek: Discovery? Tijdens het tweede seizoen zien we dan eindelijk de Enterprise, met als kapitein Christopher Pike en als tweede man niemand minder dan Spock. Maar Kirk ontbrak nog.
Het boek Die Standing van John Jackson Miller onthult waar Kirk zich bevond ten tijden van de gebeurtenissen van Star Trek: Discovery. Die serie begint in 2255, als de Klingon-oorlog tussen de mensheid en de Klingons volledig losbarst. Maar waar was Kirk?

Lees ook: 'Star Trek: Discovery' wijzigt weer een belangrijk canonelement

De Farragut
In 2255 is Kirk volgens het boek een phaser operator op de USS Farragut. Aan het eind van de Klingon-oorlog kwam de Farragut tegenover een mysterieuze anomalie te staan. Een gasachtig wezen doodde bijna alle crewleden. Kirk was een van de weinige overlevenden en gaf zichzelf de schuld, omdat hij vond dat hij eerder had moeten schieten op het wezen toen het in de buurt kwam.

Dit verhaal wordt overigens ook omschreven in de aflevering Obsession van Star Trek: The Original Series. Maar het boek leert ons dat het Farragut-incident vlak voor de gebeurtenissen van het eerste seizoen van Discovery plaatsvond. Philippa Georgiou, de voormalige keizerin van het Terran Empire, moest dit incident als een van haar eerste missies voor Section 31 onderzoeken.

Lees ook: 'Star Trek: Discovery'-schurk krijgt nog een grotere rol

Post-traumatische stressstoornis
Uit het boek van John Jackson Miller blijkt ook dat Kirk direct na het incident teruggestuurd is naar de Aarde. Daar mocht hij herstellen van PTSS, die hij opliep door de gebeurtenissen rond de Farragut. Niet lang daarna ging hij weer de ruimte in en hervatte hij zijn carrière binnen Starfleet.

In Die Standing is Kirk trouwens geen hoofdpersoon, maar wordt er wel een aantal keren naar hem gerefereerd. Het boek laat verder bovenal zien dat de gebeurtenissen van de eerste twee seizoenen van Star Trek: Discovery zich afspelen in de eerste jaren van de crew van de Enterprise.

Bron: SR

Lees meer over: Star Trek Discovery, CBS All Access, Kirk

Populair nieuws