'Downton Abbey' - De topserie waar de liefhebbers geen genoeg van kunnen krijgen [Dvd]

Zes seizoenen en een film! Dit is de complete Downton Abbey-uitgave voor de fans.

Bram de Groot, 18-11-2020 17:57

Bedenkers: Julian Fellowes | Cast: Hugh Bonneville (Robert Crawley, Earl of Grantham), Elizabeth McGovern (Cora Crawley), Michelle Dockery (Lady Mary Crawley), Laura Carmichael (Lady Edith Crawley), Jessica Brown Findlay (Lady Sybil Branson), Maggie Smith (Violet Crawley, Dowager Countess of Grantham), Dan Stevens (Matthew Crawley), Lily James (Lady Rose MacClare), e.a. | Uitzending: Serie: 2010 - 2015, Film: 2019 | Zender: ITV
Het historische kostuumdrama Downton Abbey was een groot Brits succes voor de zender ITV. De serie over de standsverschillen in de periode 1912-1925 in een groot Engels landhuis was ook in Nederland te volgen via de NCRV en heeft ook hier heel wat fans. Het was dan ook niet raar dat er in 2019 een afrondende film verscheen, ook een enorm succes.

De ontvangst van de serie was sterk, met gemiddeld 86% procent op Rotten Tomatoes voor de complete serie. Met name seizoen twee werd ijzersterk ontvangen, met een volle 100% als resultaat. Het vierde seizoen bleef steken op 71%. De film noteerde een mooie 84% op Tomatometer.

Recent verscheen de complete serie, inclusief de bioscoopfilm, in een verzamelbox in het schap. Hieronder bekijken we de Dvd-uitgave. Er is ook een Blu-ray versie beschikbaar. We starten met de 'How It All Began'-trailer en de synopsis.


Het verhaal speelt zich af in Engeland en start tijdens de jaren net voor de Eerste Wereldoorlog, en schildert het portret van een complexe gemeenschap. Hoewel het landgoed al vele generaties de thuishaven is van de adellijke Crawleys, is het immers ook de plek waar de bedienden - binnen een strikte hiërarchie - hun leven doorbrengen, met al hun grote dromen en kleine kantjes. Ook hun motieven blijken erg uiteenlopend.

Terwijl sommigen de familie en levensstijl van Downton hondstrouw zijn, beschouwen anderen het landgoed als een tussenstadium naar een andere, betere betrekking of als een plaats waar je liefde of avontuur kunt vinden. Het enige verschil is dat zij zowat alle familiegeheimen kennen, terwijl de familie nauwelijks weet wat hen beroert. Ondanks de vaak heftige gevoelens die onder de oppervlakte borrelen, biedt Downton iedereen houvast.

Het is een serene, rustgevende plaats waar ieder zijn plek heeft en kent. Een plaats die er, zo lijkt het althans, altijd zal zijn. Wat familie noch personeel echter beseffen, is dat de wolken van het conflict dat alles op zijn kop zal zetten, zich al boven hun hoofden aan het samenpakken zijn.Uitgave: Downton Abbey - The Collector's Edition | Aantal discs 24 x Dvd | Afleveringen: 52 x 47 - 93 minuten + 122 minuten (film) | Beeld: 16 x 9 (1.78 : 1) | Geluid: Engels Dolby Digital 2.0, Dolby Digital 5.1 (film) | Ondertitels: o.a. Nederlands | Release: 2020 | Met dank aan: Universal Pictures Benelux

De vele schijven van deze Dvd-uitgaven van Downton Abbey - The Collector's Edition zitten vastgeklikt in een bijzonder dikke doorzichtige Dvd-keepcase. In de hoes geen extra informatie, zoals de titels en synopsissen. Ook een compleet overzicht van de extra's ontbreekt. Vooral een compact geheel.

Beeld en geluid
Wil je de beste beeldkwaliteit dan ga jij uiteraard voor de Blu-ray versie van deze Collector's Edition van Downton Abbey. Kies je toch voor de Dvd-versie, omdat je bijvoorbeeld geen Blu-ray speler hebt, dan kom je ook goed voor de dag. De Standard Definition-weergave stelt namelijk niet teleur.

Ja, er zijn zeker gebreken zichtbaar die bij de meeste Dvd-uitgaven optreden. Zo is de kleur vrij donker en vindt er lichte blokvorming plaats. Toch is de scherpte zeer redelijk en de kleuren nog redelijk voldoende.

Opvallend is dat de geluidstrack bij de serie Dolby Digital 2.0 is en dus niet surround. Dit is wel het geval van de film die een Dolby Digital 5.1 track heeft meegekregen.

Beperkte extra's
De extra's op deze The Collector's Edition komen overeen met de extra's die staan op de losse Dvd / Blu-ray uitgaven van de serie. Je kunt kijken naar onder meer de documentaire The Story of Downton Abbey, vele verwijderde scènes, The Downton Diaries, de Upstairs & Downstairs Cast Conversations en een track met audiocommentaar van Michael Engler.

Meer Downton Abbey?
Op HBO verschijnt in 2021 de serie The Gilded Age, een nieuwe serie van Downton Abbey-bedenker en schrijver Julian Fellowes. Deze speelt zich af in het New York City van de 1880's. De kans is aanwezig dat er links zijn naar de Britse avonturen. Ook bestaat er de kans dat er nog een vervolg komt op de film Downton Abbey waarvan je hieronder de trailer ziet.


Lees meer over: Downton Abbey, ITV, Dan Stevens, Lily James, Hugh Bonneville, Elizabeth McGovern, Blu ray, Dvd

Populair nieuws

Laatste serienieuws

'Last of Us'-acteur wil opvallend personage spelen

'Last of Us'-acteur wil opvallend personage spelen

Populair nieuws

Spannende Netflix-thriller blijft een aanrader

Spannende Netflix-thriller blijft een aanrader