search
BBC buigt voor kritiek op 'Fawlty Towers' aflevering
Series / Nieuws

BBC buigt voor kritiek op 'Fawlty Towers' aflevering

De bewuste aflevering wordt opnieuw uitgezonden, maar zal eerst enkele aanpassingen krijgen...

Geoffrey Ketels
De BBC heeft bekend gemaakt dat ze de controversiële aflevering The Germans terug gaat uitzenden. Dat zal echter wel gebeuren in aangepaste vorm.

De aflevering in kwestie dateert uit het jaar 1975. In die tijd werd er uiteraard nog nauwelijks aandacht besteed aan het feit of een bepaalde bevolkingsgroep werd beledigd of niet. The Germans werd reeds geruime tijd als een behoorlijk racistische aflevering beschouwd. Dit niet in het minst vanwege enkele uitspraken die werden gedaan door Major Gowen.

Lange tijd werd er met de kritiek op de racistische uitlatingen eigenlijk niets gedaan. Daar kwam vorig jaar echter verandering in. Toen werd de aflevering zelfs volledig geschrapt uit het zendschema van de BBC. Dit had wellicht voornamelijk te maken met de Black Lives Matter-beweging die op dat ogenblik op haar hoogtepunt zat.

Aangepast
Ondertussen heeft de openbare omroep in het Verenigd Koninkrijk beslist om de aflevering toch terug uit te zenden. Dit lijkt ook logisch, want het is een behoorlijk belangrijke episode. Dit niet in het minst omwille van de inmiddels iconisch geworden uitspraak "Don't Mention the War". Dit gezegd hebbende is het zo dat er wel een aantal aanpassingen aan zijn gebeurd.

Een stukje van de aflevering waarin door Gowen een racistische uitlating wordt gedaan ten opzichte van het Indonesische cricketteam werd verwijderd. Voor het Engelse kijkpubliek geldt blijkbaar ook dat ze zich perfect kan vinden in die beslissing.

Opmerkelijk, in één van de scènes wordt door Basil Fawlty een imitatie gedaan van Hitler. Die scène bleef opmerkelijk genoeg dan weer altijd onder de radar. Ook in de aangepaste aflevering zou deze dan ook nog steeds te zien zijn.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen