Waarom je de politie misdaadserie 'The Wire' moet kijken

Ter ere van Omar Little: kijk 'The Wire'! Het harde leven in Baltimore verteld vanuit de drugshandelaren en de politie is aangrijpend en spannend.

Emma Nota, 10-09-2021 15:20

The Wire is spannend en keihard, maar bovenal heeft het een behoorlijk indrukwekkende cast. Deze verslavende serie staat bekend om hoe goed hij het harde leven in Baltimore in beeld brengt. Er zijn 5 seizoenen, met in de hoofdrollen Dominic West, Sonja Sohn, Idris Elba en de deze week overleden Michael K. Williams.
Dit is geen gewone politieserie! The Wire geeft een realistisch beeld van het leven in de gewelddadige, corrupte havenstad Baltimore. Het is gebaseerd op de ervaringen van coauteur (en ex-rechercheur) Ed Burns.

The Wire was oorspronkelijk te zien op HBO, en in Nederland nog op Videoland.Centraal staat de strijd tussen detective Jimmy McNulty (Dominic West) en het drugsimperium van Avon Barksdale, maar elk seizoen verschuift de focus. Het ene seizoen speelt het in de haven, dan de politiek of ligt de focus op het schoolsysteem. Elk van de vijf seizoenen belicht een eigen onderdeel van Baltimore.

Waardering
De serie heeft nooit een Emmy gewonnen. Toch heeft de serie veel fans en wordt deze door critici geprezen als de beste tv-serie ooit gemaakt, en dan vooral het realisme. Niet voor niets werkten de makers bij de politie, het onderwijs en 13 jaar als politieverslaggever.

Commercieel succes is er niet van gekomen. Volgens de makers komt dit doordat er voornamelijk zwarte acteurs in spelen, de complexiteit van de plot en de harde taal. Misschien kwam het ook wel door de programmering in Amerika: direct na Sex and the City en Desperate Housewives.Acteurs
De cast bestaat uit grote namen als Dominic West, Sonja Sohn, Idris Elba, Andre Royo, Michael B. Jordan, Deirdre Lovejoy en de deze week overleden Michael K. Williams. De acteurs zijn perfect gecast als drugsbaas, handelaar, verslaafde of rechercheur. Veel agenten en criminelen in bijrollen zijn echte agenten en bekende criminelen uit Baltimore.

Wist je dat"
- 'The Wire' de favoriete televisieserie is van Barack Obama, en vooral Omar (Michael K. Williams), een homoseksueel die drugsdealers berooft, is zijn favoriete personage.

- Het openingsnummer van de serie is 'Way Down In The Hole' van Tom Waits. Dit ging bijna niet door omdat Waits goedkeuring moest geven, maar de videotapes die hij hiervoor moest kijken kon hij niet afspelen "omdat hij niet wist hoe zijn videorecorder werkte".

Lees meer over: The Wire, Dominic West, HBO, Idris Elba

Populair nieuws

Populair nieuws

Heel Netflix in de greep van nieuwe misdaadserie

Heel Netflix in de greep van nieuwe misdaadserie