Netflix is aangeklaagd vanwege zijn hitserie 'The Queen's Gambit'

Netflix is aangeklaagd vanwege zijn hitserie

Netflix krijgt wel heel veel kritiek op 1 regel tekst in The Queen's Gambit.

Jim Pedd, 18 september 2021 om 12:46

Netflix wordt aangeklaagd door schaakkampioen Nona Gaprindashvili. Zij vindt dat de serie The Queen's Gambit een seksistische zin bevat die naar haar refereert.
Het duurde dertig jaar voordat de serie te zien was. Centraal staat Beth Harmon, een wees die de beste schaakspeler van de wereld wordt in het tijdperk van de Koude Oorlog. Hoewel Beth Harmon geen echt persoon is, weten we dat zij gebaseerd is op grootmeesters Bobby Fischer, Boris Spassky en Anatoly Karpov.

Racisme in de serie?
Het verhaal van Beth Harmon loopt deels gelijk met dat van Fischer. Haar laatste wedstrijd spiegelt de beruchte wedstrijd die Fischer in 1972 uitvocht tegen de Rus Boris Spassky.

In dezelfde aflevering wordt gerefereerd naar Nona Gaprindashvili, een van de beste schaakspelers van de jaren zeventig. Een commentator refereert naar haar:

"Het enige ongewone aan haar, is haar geslacht. En zelfs dat is niet uniek in Rusland. Je hebt ook Nona Gaprindashvili, maar zij is de vrouwelijke wereldkampioen en heeft nooit tegen een man gestreden."

The Hollywood Reporter stelt nu dat Gaprindashvili het waanzin vindt. Zij stelt dat tegen 1968, als de finale van de serie zich afspeelt, ze al tegen ten minste 59 mannen geschaakt had. Om extra zout in de wonde te strooien, is de een Georgische en geen Russische, wat de serie wel stelt.

En dus is besloten Netflix aan te klagen "wegens het goedkope en cynische doel om wat drama te vergroten door te doen alsof de fictieve heldin dat doet wat geen andere vrouw, waaronder Gaprindashvili, gedaan heeft."
Bron: Screen Rant

Lees meer over: The Queens Gambit, Netflix, Aanklacht, Anya Taylor Joy

Populair nieuws