Deze topserie van Netflix ligt nu echt onder vuur

Deze topserie van Netflix ligt nu echt onder vuur

The Queen's Gambit komt waarschijnlijk voor de rechtbank en dat gaat Netflix niet leuk vinden.

Bram de Groot, 28 januari 2022 om 15:07

Even geleden was de dramaserie The Queen's Gambit een groot succes voor Netflix. De serie met vooral actrice Anya Taylor-Joy gooide ook hoge ogen en won onder meer twee Golden Globes voor Beste miniserie en Beste actrice.
Ondanks dat The Queen's Gambit bedoeld is als een miniserie werd er gesproken over een tweede seizoen. Of die er überhaupt komt is nog maar de vraag, maar een nu goedgekeurde aanklacht zou eventuele plannen op een laag pitje kunnen zetten.

The Queen's Gambit aangeklaagd
Schaakspeler Nona Gaprindashvili klaagde Netflix eerder aan voor 'smaad' en nu heeft een rechter bepaald dat die aanklacht niet wordt afgewezen. De rechtszaak is te wijten aan een verwijzing naar Gaprindashvili in de serie. In een scène die zich afspeelt in 1968 wordt ten onrechte beweerd dat ze "nooit tegen mannen heeft gespeeld" tijdens schaakevenementen.

Gaprindashvili betwistte die zin en onthulde dat ze op dat moment 59 mannelijke concurrenten had ontmoet, en beschouwt de opmerking als "grof seksistisch en kleinerend". Netflix zegt dat de serie "fictie" is en beroept zich op 'First Amendment' en dat ze de Gaprindashvili wilde "erkennen, en niet kleineren."

"Netflix citeert niet, en het Hof is niet op de hoogte dat gevallen waarin beschuldigingen van smaad voor de afbeelding van echte personen in anderszins fictieve werken worden uitgesloten," schreef de U.S. District Judge. "Het feit dat de serie een fictief werk is, isoleert Netflix niet van aansprakelijkheid voor laster als alle elementen van laster anderszins aanwezig zijn."

De kans op een schikking lijkt nu aan de orde, aangezien Netflix verdere negatieve aandacht niet kan gebruiken.

Bron: Via Comicbook

Lees meer over: The Queens Gambit, Netflix, Anya Taylor Joy

Populair nieuws