search
Recensie Netflix-serie 'Space Force' seizoen 2
Recensie

Recensie Netflix-serie 'Space Force' seizoen 2

Het tweede seizoen wekt de indruk dat deze komedieserie waarschijnlijk niet veel beter zal gaan worden.

Regie: Ken Kwapis | Cast: Steve Carell (General Mark R. Naird), John Malkovich (Dr. Adrian Mallory), Ben Schwartz (F. Tony Scarapiducci), Diana Silvers (Erin Naird), Tawny Newsome (Captain Angela Ali), Jimmy O. Yang (Dr. Chan Kaifang), e.a. | Afleveringen: 7 | Speelduur: 25-29 minuten | Jaar: 2022

De 'spacemen' zijn terug. Generaal Naird en zijn team moeten ondanks de nodige tegenslagen door zien te gaan met hun ruimtemissies. Na een teleurstellend eerste seizoen was de hoop dat deze serie nog even de juiste toon moest vinden en kon groeien. Deze zeven nieuwe afleveringen voegen echter weinig toe aan wat al geen erg goede serie was en blijkt zelfs nog vele malen flauwer.

Na de avonturen van het vorige seizoen moet generaal Naird zich verantwoorden tegenover de nieuwe regering. Het goede nieuws: zijn Space Force mag blijven bestaan. Het slechte nieuws: een fors kleiner budget. Dit betekent dat een bemande missie naar Mars moet worden geannuleerd en Adrian Mallory zijn prestigieuze wetenschappelijke studies ziet verdwijnen.

Het eerste seizoen van Space Force werd gemaakt en bedacht tijdens de periode dat Donald Trump nog in het Witte Huis zat. Er waren vele verwijzingen naar zijn Twitter-gebruik en de rare beslissingen van een president die verder consequent buiten beeld bleef. Deze grappen waren al vrij tandeloos, maar met het aantreden van een nieuwe Amerikaanse president hebben de makers geen bruikbare vijand meer. Daardoor blijft er eigenlijk maar weinig van de serie overeind.

Misschien is het probleem dat de makers hebben geprobeerd een werksitcom te maken, terwijl bijtende politieke satire misschien meer op zijn plaats zou zijn. In plaats daarvan gaat de serie uit van een reeks situaties en incidenten waar de humor uit voort moet komen. Deze situaties, zoals bijvoorbeeld een deal met een energiedrankjesmerk, verzanden al snel in heel makkelijke humor.

Heel vreemd is die keuze voor werksitcom niet. Greg Daniels, bekend als maker van de Amerikaanse The Office en Steven Carell, die jarenlang in die serie speelde, zijn de bedenkers van Space Force. Maar waar The Office koos voor personages met distinctieve en rare kenmerken, ontbreken die in Space Force totaal.

Aan het einde van het eerste seizoen liep een missie naar de maan helemaal uit de hand. Een van de bemanningsleden, Angela Ali, heeft daar posttraumatische stressstoornis aan overgehouden en heeft dus veel moeite met functioneren sinds ze weer terug is op aarde. Ze krijgt een relatie met wetenschapper Chan, maar de verwachtingen van elkaar blijken erg verschillend. Deze relatie staat centraal in dit tweede seizoen, maar de romantische elementen worden op een bijna soapachtige manier uitgewerkt.

Een grote cliffhanger aan het einde van deze nieuwe afleveringen sorteert alvast voor op een mogelijk derde seizoen. Waar eerder misschien de hoop was dat de juiste toon gevonden zou worden, lijkt deze serie nu toch echt gedoemd in al zijn flauwe grapjes ten onder te gaan. Het nieuwe seizoen van Space Force biedt geen memorabele scènes of personages en zelfs John Malkovich komt niet uit de verf. Het is jammer dat deze serie met veel potentie verworden is tot iets zonder enige inhoud of ook maar een moment van emotie.

★★☆☆☆

Space Force is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen