Recensie Netflix-serie 'One of Us Is Lying'

Recensie Netflix-serie 'One of Us Is Lying'

Deze dertien-in-een-dozijn-serie weet niet te ontsnappen aan de valkuilen van moderne oppervlakkigheid.

Laura Visser, 03-03-2022 12:03

Regie: John Scott, Benjamin Semanoff, Sophia Takal, Jennifer Morrison | Cast: Annalisa Cochrane (Addy), Chibuikem Uche (Cooper), Marianly Tejada (Bronwyn), Cooper van Grootel (Nate), Barrett Carnahan (Jake), e.a. | Aantal afleveringen: 8 | Speelduur: 44-51 minuten | Jaar: 2021
Vijf tieners roepen hel en verdoemenis over zich af als zij worden gesommeerd tot een uurtje nablijven. Een spelletje Cluedo voor gevorderden ontvouwt zich terwijl de vier overgebleven tieners uitzoeken wie de leugenaar in hun midden is. Was het de cheerleader met de pindaolie in het klaslokaal?

Simon, de onbetwiste roddelkoning van Bayview High, ontmoet zijn 'nootlot' tijdens een middagje nablijven met vier andere scholieren. Terwijl hij hoestend en proestend op de grond ligt, kunnen zijn medestudenten geen epi-pen vinden om hem te redden van zijn pinda-allergie en lijkt Simons lot bezegeld. One of Us Is Lying neemt je mee in de zoektocht naar de oorzaak van dit ongeluk. Of was het geen ongeluk?

De jongeren die zijn dood moesten aanschouwen, hebben alle vier een duidelijk motief en meer dan genoeg gelegenheid. De plaatselijke politie voelt zich hierdoor aangetrokken als een vlieg tot een blauw licht, met een gelijkwaardig tegenvallend resultaat. Het is dan ook aan de jongeren om de waarheid aan het licht te krijgen.

Vlak voordat Simon om het leven kwam, stond hij op het punt een klokkenluider te worden van het kaliber Quasimodo. Maar dan wel een met een Robin Hood-complex: Simon steelt de leugens van zijn populaire klasgenootjes en deelt ze met iedereen die het maar wil lezen via zijn zelfontworpen app. Hierbij laat hij zich niet tegenhouden door enige vorm van fatsoen of barmhartigheid.

Zodra de eerste post op de app verschijnt ná het overlijden van Simon, gaan alle alarmbellen af. Wie kent de geheimen van Bayview High net zo goed als Simon? Een voor een worden de vier overblijvende nablijvers aan de schandpaal genageld en als verdachten gebrandmerkt.

Het clichématige gevoel dat One of Us Is Lying oproept wordt nog eens versterkt doordat de personages zo hard het stereotype ingeduwd worden dat het bijna een gevalletje #MeToo is. We nemen een cheerleader, een honkbalpitcher, een drugsdealer en een nerd, voegen een snufje alternatieveling toe en mixen dit eens goed met wat persoonlijke problemen. Hét recept voor een American highschool-cocktail met dodelijke afloop.

Als het dan toch lukt om door de sluiers van clichés heen te kijken, dan wacht daar een wereld die doet denken aan The Breakfast Club en Pretty Little Liars. De veel te mooie Amerikaanse jeugd schroomt niet om elkaar zo nu en dan voor de bus te gooien of een mes in de rug te steken. Dit zorgt op zichzelf voor vermakelijke televisie maar geeft nou net geen Sherlock Holmes-kwaliteit aan de speurtocht naar de pindamoordenaar.

★★☆☆☆

One of Us Is Lying is te zien bij Netflix.


Lees meer over: recensie, One of Us Is Lying, Netflix, Annalisa Cochrane, Chibuikem Uche, Marianly Tejada, Cooper van Grootel, Barrett Carnahan, school, moordmysterie

Populair nieuws