Is dit bizarre 'Vikings: Valhalla'-moment echt gebeurd?

Is dit bizarre 'Vikings: Valhalla'-moment echt?

Hebben de vikingen inderdaad het surfboard uitgevonden, of is dit niet waargebeurd?

Jim Pedd, 7 maart 2022 11:44

*** Let op dit bericht bevat mogelijk spoilers ***

De nieuwe Vikings-serie Vikings: Valhalla laat zien hoe de personages gebruik maken van paddleboards om hen bij te staan in een gevecht. Maar klopt dat wel? Vonden de vikingen al die honderden jaren geleden inderdaad surfboards uit?
De serie Vikings: Valhalla speelt zich zo'n honderd jaar na het einde van Vikings af en focust op beroemde krijgers als Leif Eriksson, Harald Sigurdsson, Freydis Eriksdotter en koning Canute. We zien nieuwe verkenningstochten en historische gebeurtenissen, zoals een aanval op de London Bridge.

Vikings: Valhalla
In de aanval, die door Leif bedacht en uitgewerkt is, zien we dat de vikingen gebruik maken van paddleboards om hun plan uit te voeren. De vraag rijst of vikingen de eerste waren die surfboards bedachten?

We zien in Vikings: Valhalla hoe Leif surfboards maakt voor de viking-verkenners, die daarmee in stilte door de Engelse moerassen kunnen peddelen. Dat lijkt echter geen wortels in de geschiedenis te hebben.

De eerste historische documentatie die verwijst naar het ontstaan van een surfboard, komt uit de twaalfde eeuw en is verbonden aan Polynesië. Daar zie je op grottekeningen mensen met surfboards in actie verbeeld staan.

Hoewel vikingen geen surfboards gebruikt zullen hebben, hadden ze wel kleine schepen die heel stil door rivieren of moerassen konden bewegen. Er is geen bewijs dat wijst op surfboards in de aanval op London Bridge.

Vikings: Valhalla zie je op Netflix.
Bron: Screen Rant

Lees meer over: Vikings, Vikings Valhalla, Netflix, Surfboard

Populair nieuws