search
'The Lord of the Rings: The Rings of Power': Dit gebeurde er vóór de serie

'The Lord of the Rings: The Rings of Power': Dit gebeurde er vóór de serie

De The Lord of the Rings-serie speelt zich af na een druk eerste tijdperk.

Jim Pedd
De serie The Lord of the Rings: The Rings of Power duikt diep in de geschiedenis van Tolkiens Midden-Aarde. De show speelt zich af in de Tweede Era, duizenden jaren voor de boeken en de films die konden lezen en kijken. Maar hoe ziet de wereld eruit voor de start van de serie?

De eerste era: De eerste era is niet het begin van Arda, want die wereld heeft al lange tijd bestaan voordat de vertellingen van Tolkien beginnen. De era's voor de 'eerste' werden gekenmerkt door hun grote lichtbronnen: eerst de grote lampen Illuin en Ormal en na hun vernietiging de bomen Laurelin en Telperion. Ook die werden verwoest, al werden enkele stukken fruit van Laurelin en bladeren van Telperion gered waarmee de zon en de maan gemaakt werden. Daarmee begon de eerste era pas echt.

De duistere heer komt op: De lichtbronnen werden verwoest door het oeroude kwaad: Melkor, die ook wel bekend stond als Morgoth. Hij was een van de luitenanten van de schepper zelf: Eru Ilúvatar, de schepper die het universum maakte met een lied. Melkor was tegen de schepping en zorgde voor valse noten die weer het kwaad zaaiden in de wereld. Hij probeerde ook de elfen te verleiden tot het verraad van Eru, en begon de War of Power waarbij hij gebruik maakte van de oeroude spin Ungoliant. En Morgoth wist de Silmarillion te stelen. Al die kwade acties maakten dat hij de titel Morgoth kreeg, wat 'Black Foe of the World' betekent in de taal van de Sindarin.

Grote oorlog: De eerste era duurde een kleine 600 jaar (best kort, want andere era's duurden een paar duizend jaar). In die tijd gebeuren veel belangrijke dingen, waaronder het ontstaan van de mensen, de terugkeer van elfen naar Midden-Aarde en diverse oorlogen. Zo probeerde Morgoth met zijn Balrogs en eerste draken de elfen, mensen en dwergen uit te roeien. Maar dankzij Eärendil, een half-elf, besluiten de Valar hem te helpen en verslaan ze gezamenlijk de legers van Morgoth. Die wordt uiteindelijk onthoofd en in de leegte van de ruimte geworpen.

De nasleep: Arda was voor altijd veranderd na het verslaan van Morgoth. De silmarillion zijn verloren, grote delen van het land zijn verzonken in de zee en enkel de delen van Midden-Aarde die we nog kennen zijn over. Rond die tijd eist de Maia Ëonwë van de elfen dat ze terugkeren naar hun voorouderlijk thuis in het westen en kiezen vele elfen ervoor daadwerkelijk te vertrekken. Dat is het moment waarop het vertrek van de elfen uit Midden-Aarde begint (wat vele duizenden jaren duurt).

De opkomst van Sauron: Hoewel Morgoth verslagen was, bleven veel Balrogs en draken over. Die overblijfselen schaarden zich achter Sauron, die in alle rust en stilte legers verzamelde. En toen de eerste era eindigde, begon zijn opkomst.

Dat zullen we zien vanaf 2 september in The Lord of the Rings: The Rings of Power op Prime Video.Aanbevolen artikelen