Recensie HBO Max-serie 'Our Flag Means Death'

Recensie HBO Max-serie 'Our Flag Means Death'

Wordt Stede Bonnet driehonderd jaar post mortem toch nog een held?

Laura Visser, 7 april 2022 om 15:09

Regie: Fernando Frias, Nacho Vigalondo, Bert & Bertie, e.a. | Cast: Rhys Darby (Stede Bonnet), Joel Fry (Frenchie), Samson Kayo (Oluwande), Nathan Foad (Lucius), Matthew Maher (Black Pete), e.a.| Aantal afleveringen: 10 | Speelduur: 26-36 minuten | Jaar: 2022
Our Flag Means Death is geïnspireerd door het grappige verhaal van Stede Bonnet, die leefde van 1668 tot 1718. Deze militair was zijn huwelijk zó zat dat hij een boot kocht en besloot piraat te worden. De weinig succesvolle 'Gentleman Pirate' was geboren. De combinatie van dit waargebeurde verhaal met de heerlijke droge humor zorgen ervoor dat Our Flag Means Death op ieders watchlist moet komen te staan.

Zodra Bonnet zijn gezapige leven achter zich laat en voor het ruime sop kiest, begint het avontuur. Bonnet, geenszins voorbereid op het leven als piraat, wordt gedurende zijn reis geplaagd door stemmen uit zijn verleden. De reputatie van naïeve rijkeluisjongen kan hij niet van zich afschudden, terwijl hij wanhopig probeert het respect van het scheepsvolk te verdienen. Gekleed in linnen en schermend met woorden in plaats van zwaarden, lijkt zijn plan gedoemd te mislukken.

Our Flag Means Death heeft de moderne blik op de vloeibaarheid van de seksen toegepast op een ouderwetse wereld en barst van de onwaarschijnlijke romances in stoere leren piratenjasjes. Hiermee trekt de serie alle stereotypen op hilarische wijze in het ridicule. De fantastisch gekozen cast lukt het steeds weer om de grappen zo scherp als het zwaard van Blackbeard te laten overkomen, zonder daarbij in te leveren op geloofwaardigheid.

Na het grote succes van What We Do in the Shadows waren de verwachtingen hooggespannen voor de nieuwe serie van producent Taika Waititi. Voor Our Flag Means Death werkt hij achter de schermen samen met showrunner David Jenkins, terwijl hij voor de schermen in de rol van de metroman-versie van Blackbeard een knap staaltje acteerwerk neerzet. Hij laat Blackbeard floreren als een piraat met een zwart maar oh zo teder hartje. Een zeer geslaagde contradictie die hij met verve weet over te brengen.

Ook Rhys Darby maakt net als Waititi de overstap van de schaduw naar de zee en durft het aan om een van de minst geslaagde piraten ooit te spelen. Ondanks dat de echte Bonnet niet lang succesvol is geweest en al na twee jaar varen zijn noodlot ontmoette, lijkt Darby's carrière het beter te doen. Gesterkt door een bemanning die bestaat uit een sterrencast, valt hij van de ene plotwending in de andere en blijft het verhaal van de The Gentleman Pirate onherroepelijk zorgen voor curieuze verrassingen.

Verdere lof gaat naar de sublieme muziek die precies de juiste accenten toevoegt en de aankleding die de serie de allure van Pirates of the Caribbean geeft. Het is niet makkelijk om een minpunt te verzinnen over Our Flag Means Death, maar als er dan toch eentje moet zijn, dan is het dat we nog wel even moeten wachten op een tweede seizoen. Laten we hopen dat HBO Max het verhaal van Bonnet langer laat duren dan de tijd die hem in werkelijkheid gegund was.

★★★★★

Our Flag Means Death is te zien bij HBO Max.


Lees meer over: recensie, Our Flag Means Death, HBO Max, David Jenkins, Rhys Darby, Taika Waititi, piraat, zee, komedie, Stede Bonnet

Populair nieuws