search
Recensie HBO Max-serie 'Conversations with Friends'
Recensie

Recensie HBO Max-serie 'Conversations with Friends'

De afwezigheid van goede gesprekken valt op in verfilming van Sally Rooney's bestseller.

Regie: Lenny Abrahamson, Leanne Welham | Cast: Alison Oliver (Frances), Joe Alwyn (Nick), Sasha Lane (Bobbi), Jemima Kirke (Melissa), e.a. | Afleveringen: 12 | Speelduur: 25-30 minuten | Jaar: 2022

Na Normal People is er een nieuwe adaptatie van een van de populaire romans van Sally Rooney. Ook in Conversations with Friends gaat het om twintigers die worstelen met het leven en hun relaties op zowel vriendschappelijk als romantisch vlak. Vriendinnen Frances en Bobbi ontmoeten tijdens een van hun spokenword-optredens schrijfster Melissa en haar man Nick. Bobbi gaat een affaire aan met Melissa en Frances met Nick. Daarnaast is het romantische verleden tussen Frances en Bobbi nog aanwezig onder de oppervlakte en moeten de twee daarmee nog in het reine komen.

Waar Normal People geprezen werd voor de authentieke manier weergave van relaties en seks, valt de intimiteit in deze adaptatie tegen. De opbouw naar de affaire tussen Frances en Nick geeft blijk van oog voor de spanning tussen de twee, maar daarna verslapt het oog voor detail. Alsof de sleur in de relatie komt, zo laat de serie ook de teugels vieren.

Het helpt daarbij niet dat de serie weinig aan diepgang weet te winnen. Het is moeilijk om je voor te stellen dat Frances en Bobbi beste vriendinnen zijn. Het personage Bobbi bestaat bij de gratie van het maken van snijdende, arrogante opmerkingen en dus kraakt ze het grootste deel van de tijd mensen af, waaronder Frances. Pas in de laatste paar afleveringen wint de serie aan kracht als de twee weer dichter bij elkaar komen te staan, maar dan is het al te laat.

De personages en de serie zelf lijken niet volledig oprecht. Omdat de diepgang ontbreekt, is het lastig mee te leven en valt op hoe weinig de personages echt met elkaar praten. Te vaak kijkt de kijker mee naar hoe Frances aan het sms'en is met Nick en hoewel dat misschien aansluit op de realiteit, werkt het emotioneel minder goed en is het visueel repetitief.

Het helpt daarbij niet dat de personages wat kleurloos zijn. Hoewel het interessant is ingetogen karakters centraal te stellen, moeten ze alsnog een zeker charisma hebben. Zeker Joe Alwyn weet daar als Nick weinig van te laten zien en Alison Olivers gestamel in de rol van Frances begint na verloop van tijd op de zenuwen te werken.

Door deze weinig inspirerende scènes en personages vallen ook de standaard stijlkeuzes meer op. De zachte kleuren en nummers op de achtergrond van een artiest als Mitski schreeuwen allemaal dolende millennial zonder de spijker op de kop te slaan. Frustrerend, want dat zorgt ervoor dat je de personages graag eens wakker wil schudden. Hoewel dat natuurlijk een doel op zich zou kunnen zijn, lijkt dat echter niet de intentie van de makers. Daarvoor probeert Conversations with Friends de kijker te veel in de schoenen van Frances te plaatsen.

Daarom is het jammer dat de serie twaalf afleveringen telt. Waren er enkele geschrapt, dan zouden er minder momenten zijn geweest die weinig betekenen binnen het verhaal en was er misschien ook kritischer gekeken naar de ontwikkeling van Bobbi en Melissa. Nu kabbelt de verhaallijn rond de perikelen van Frances en Nick maar wat voort zonder voldoening te geven.

★★☆☆☆

Conversations with Friends is te zien bij HBO Max.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen