search
Eerste indruk HBO Max-serie 'Rap Sh!t'

Eerste indruk HBO Max-serie 'Rap Sh!t'

Een mix van sociale media, livevideo's en videobelletjes toont het leven van de vrouwelijke aspirant-rapper Shawna.

Mitchell van Vuren
Regie: Sadé Clacken Joseph | Cast: Aida Osman (Shawna), KaMillion (Mia), Daniel Augustin (Maurice), Jaboukie Young-White (Francois Boom) e.a. | Speelduur: 30 minuten | Jaar: 2022

De nieuwe HBO Max-serie Rap Sh!t opent met veel vlotte beelden van het zonnige Miami als een stad om te feesten, drinken en rappen. Des te harder komt het aan als hoofdpersoon Shawna niet in de mastersuite van het Plymouth Hotel slaapt, maar er achter de balie werkt. Haar carrière als rapper kwakkelt, maar Shawna blijft voet bij stuk houden om door te breken zonder zichzelf te hoeven verkopen in een vrouwonvriendelijke muziekindustrie.

De wereld van Shawna wordt niet enkel gedomineerd door hotelkamers en vervelende klanten, maar ook door een constante stroom aan Instagram Stories, foto's en likes. Status wordt bepaald door volgers en jouw aanzien als rapper door de productiekwaliteit van jouw videoclips. Het is een wereld waarin vrouwen vooral succes behalen door de mate waarin ze hun lichaam ontbloten. Shawna verzet zich daar hardnekkig tegen en probeert zichzelf te bewijzen met de inhoud en stijl van haar eigen rap.

Maar haar dromen worden keer op keer de grond in geboord door de harde realiteit. Totdat haar oude vriendin Mia haar opbelt. Mia heeft een oppas nodig en het hotel waar Shawna werkt is een ideaal alternatief voor de crèche. De verkilde relatie tussen de twee oude boezemvriendinnen komt weer enigszins op temperatuur en al snel gaan ze een avondje stappen in Miami, wederom met genoeg feesten, drank en filters.

Wat het duo bindt is hun gedeelde passie voor vrouwelijke rap, die niet enkel draait om, zoals Shawna terecht stelt, "pussy this, pussy that". De eerste aflevering van Rap Sh!t wordt voornamelijk gevuld met rap die shit is, maar Shawna en Mia zetten het goede voorbeeld in een livevideo, dat al gauw veel online kijkers trekt. In de komende afleveringen zal dat aantal waarschijnlijk enkel gaan groeien, en kunnen de dames laten zien aan de muziekindustrie hoe groot vrouwelijke rappers kunnen worden zonder de hulp van seksbeluste mannen.

De serie weet precies het publiek anno 2022 te grijpen met een snelle montage van de teleurstelling van het werkende leven, de sensatie van sociale media en de passie van de hoofdpersonages, die ondanks alles blijven vechten voor wat ze willen. In aflevering een moet alles nog even opstarten en wordt veel drama geïntroduceerd. Maar al gauw wordt de kijker beloond met een rappende Shawna, die muziek van de bovenste plank brengt. Zolang de echte rap, die Shawna belooft, in de komende afleveringen goed opgeleverd gaat worden, kan de neerwaartse spiraal van haar leven enkel maar gaan stijgen.

Rap Sh!t is te zien bij HBO Max.

Aanbevolen artikelen