Heftige scènes in 'House of the Dragon' hadden een waarschuwing moeten hebben

Sommige mensen vinden dat HBO Max de kijker had moeten beschermen.

Bram de Groot, 28-08-2022 14:32

Afgelopen maandag verscheen House of the Dragon online op de Nederlandse HBO Max en de serie kreeg een prima aftrap. Maar niet iedereen is even gelukkig met de serie die behoorlijk wat geweld en schokkende beelden laat zien.
Net als in de moederserie Game of Thrones is de prequelserie er niet eentje voor mensen met een zwakke maag. We zien heel wat bloederige en stevige "middeleeuwse" gevechten en zo is er meer. Let op: SPOILERS!

Mensen boos: aflevering had waarschuwing moeten hebben
In een tijd dat alles en iedereen onder een vergrootglas ligt, vinden mensen nu dat de aflevering vooraf een waarschuwing had moeten hebben.

Jen Coates, de directeur van de liefdadigheidsinstelling Sands, vertelde de BBC dat de serie de plicht heeft om kijkers te waarschuwen voor mogelijk schrijnende scènes:

"Ik denk dat het eigenlijk voor iedereen behoorlijk traumatisch is. Elke dag sterven er dertien baby's in het VK. Zo heeft het ook directe impact op een enorme gemeenschap van mensen. Op deze manier [waarschuwing vooraf] kunnen mensen beter worden geïnformeerd en een weloverwogen beslissing nemen om bepaalde scènes of afleveringen te bekijken of over te slaan. Het zorgt ervoor dat mensen schuldgevoelens, schaamte, woede voelen, je kunt je soms erg geïsoleerd voelen."

Ook de vrouwelijke kijker Jacqui Hoepne was flink geschokt na het zien van de scènes waarin een baby te wereld komt:

"Ik voelde dat ik de controle over de situatie kwijtraakte. Het was echt een angstaanjagende ervaring, de scène was triggerend. Aangezien de helft van de wereldbevolking kinderen kan krijgen en velen een geboortetrauma hebben gehad, denk ik dat het nodig zou zijn geweest."

Iedereen moet gewaarschuwd worden
De maker van de spoilerwebsite Doesthedogdie.com, John Whipple, vindt dat streamingdiensten waarschuwingen moeten bevatten die zijn afgestemd op elke specifieke gebruiker:

"Veel triggerwaarschuwingen op de site zijn erg specifiek en zijn niet van toepassing op de meeste mensen. Aan de andere kant heeft iedereen iets in zijn verleden dat ze niet willen herbeleven. Door voorkennis in een film te hebben, krijgen gebruikers weer controle over hoe ze entertainment ervaren. [Streamingservices moeten] de waarschuwingen aanpassen aan elke gebruiker, en mogelijk zelfs aanbevelen wat te bekijken op basis van de specifieke triggers van een gebruiker."

De serie bevat - net als vele andere series en films - stevige beelden. Of HBO Max en andere streamingdiensten nu "trigger-waarschuwingen" gaan plaatsen is maar de vraag. Het gevaar van spoilers ligt om de hoek. Daarnaast is House of the Dragon sowieso R-rated, dus dan zou een kijker kunnen weten dat er heftige beelden voorbij kunnen komen.Bron: BBC

Lees meer over: House of the Dragon, Game of Thrones

Populair nieuws

Populair nieuws

'Handmaid's Tale'-verhaallijn maakt fans weer boos

'Handmaid's Tale'-verhaallijn maakt fans weer boos