Nederlands ruigste festival zie je straks op Videoland

Documentaire Nederlands festival naar Videoland

Filmnieuws - 25 jaar lang bestaat op het festival al een eerbiedwaardige traditie van muziek, zuipen en motoren.

Mitchell van Vuren, 6 oktober 2022 23:35

Gedurende drie roerige jaren volgden de documentairemakers van Zwarte Cross - Vaak Bu-J Te Bang de festivalleiding van het Zwarte Cross. Hoe het grootste festival van Nederland om moest gaan met een pandemie, is snel al te zien op Videoland.
Het heeft heel wat jaar geduurd voordat de Zwarte Cross de huidige proporties heeft bereikt van circa 220.000 bezoekers per jaar. In 1997 waren dit er nog geen duizend, met slechts een paar motoren aanwezig.

In de documentaire bespreekt men de geschiedenis van het muziekfestival, maar ligt de focus vooral op de afgelopen drie jaar. De makers volgden organisatoren Gijs Jolink, Hendrik Jan Lovink en Ronnie Degen gedurende deze turbulente tijd.

De mediastorm van 2019
Het festival stond niet altijd even goed op de voorpagina's. Zo kwam er veel tegengeluid op uit de samenleving door ludieke namen van stands op het festivalterrein, die bezoekers aanstootgevend vonden. "Allah's afbakbar" op het festivalterrein werd bijvoorbeeld door meerdere mensen racistisch opgevat. En toen moest corona nog beginnen…

Hoe de Zwarte Cross zich erdoorheen heeft geslagen is vanaf zondag 9 oktober te zien in Pathé-bioscopen. Vanaf 24 oktober is de documentaire te zien bij Videoland.

Bron: Videoland

Lees meer over: zwarte cross, videoland, pathe, Zwarte Cross Vaak Bu J Te Bang

Aanbevolen artikelen

Laatste nieuws