search
Recensie Disney+-serie 'Candy'
Recensie

Recensie Disney+-serie 'Candy'

Een bijna onherkenbare Jessica Biel bewijst haar kunnen in deze truecrimeserie.

Regie: Micheal Uppendahl, Jennifer Getzinger, Benjamin Semanoff, e.a. | Cast: Jessica Biel (Candy Montgomery), Melanie Lynskey (Betty Gore), Pablo Schreiber (Allan Gore), Timothy Simons (Pat Montgomery), Raúl Esparza (Don Crowder), e.a. | Aantal afleveringen: 5 | Speelduur: 47-57 minuten | Jaar: 2022

Het is zowel een klassiek als modern gegeven, en door de media veel geëxploiteerd, van American Beauty uit de vorige eeuw tot het net uitgebrachte Don't Worry Darling: de druk van het perfectie nastrevende buitenwijkbestaan die sommige mensen doet doorslaan. Doe daar een vleugje religieuze obsessie bij en je hebt de perfecte ingrediënten voor een moordenaar. Maar het verhaal over de gruwelijke moord door de ogenschijnlijk normale Candy in de jaren tachtig is geen standaardverhaal.

Candy Montgomery leeft de American Dream: ze woont samen met haar man en twee kinderen in een groot huis met een kortgemaaid gazon voor de deur. Plotseling is daar de moord op vriendin Betty Gore. Het goede script, dat veel subtiele hints geeft, wekt al snel de suggestie dat er meer aan de hand is dan een geflipte huisvrouw.

De spanning is voelbaar, niet alleen de stress die manlief Allan doormaakt terwijl hij wacht op nieuws over zijn vrouw, maar ook de algehele spanning van het moeten ophouden van de schijn in de buitenwijk wordt goed weergegeven. De sfeer rondom dit door Amerikanen geïdealiseerde leven laat zien hoe het ontkennen en verbergen van problemen leidt tot een onvermogen om deze problemen te bespreken en aan te pakken, met alle gevolgen van dien.

Hoofdrolspeelster Jessica Biel is met pruik en afzichtelijke bril bijna onherkenbaar, maar zet ondanks deze vermomming de rol van haar leven neer. Dat ze goed was in het niets-is-wat-het-lijkt-misdaadgenre wisten we al door haar rol in The Sinner, maar hoe zij Candy neerzet met haar twee gezichten is zeer indrukwekkend. Ook al is het ietwat verwarrend te zien hoe Candy haar best doet er verleidelijk uit te zien zonder te beginnen met het gebakken schaap op haar hoofd en de jampotglazen.

Met een mix van bewondering en afgrijzen zien we hoe Candy haar omgeving van haar onschuld probeert te overtuigen, met aan de ene kant een bijna logisch klinkend verhaal en aan de andere kant een misselijkmakend onderbuikgevoel dat Biel heel subtiel weet over te brengen. Aanvankelijk zou Elisabeth Moss Candy gaan spelen. Gelukkig was ze te druk, want Biels ingetogen en tegelijkertijd overheersende spel maakt van Candy een truecrimeserie die de kijker niet loslaat.Candy is te zien bij Disney+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen