search
Recensie Netflix-serie 'Dead to Me' seizoen 3
Recensie

Recensie Netflix-serie 'Dead to Me' seizoen 3

In deze definitieve afsluiter zit de politie de dames op de hielen, terwijl hun vriendschap hechter is dan ooit.

Regie: Rebecca Asher, Liz Feldman, Jeneé LaMarque, e.a. | Cast: Christina Applegate (Jen), Linda Cardellini (Judy), James Marsden (Ben/Steve), Diana Maria Riva (Detective Ana Perez), Brandon Scott (Nick Prager), e.a. | Aantal afleveringen: 10 | Speelduur: 27-39 minuten | Jaar: 2022

Het laatste seizoen van Dead to Me start bij het ongeluk waarin Jen en Judy werden aangereden door een dronken Ben (de tweelingbroer van Steve, die Jen vermoord heeft), die er vandoor ging voordat hij wist wie hij verwond had. Dat is dus nog meer op de plank dan er al lag en na de lange afwezigheid van de serie is dat weer even wennen. Maar gelukkig heeft Netflix ruimte gemaakt voor deze afronding en voor je het weet herinner je je weer waarom je ooit bent begonnen aan deze serie.

De twee hoofdpersonages gaan naar het ziekenhuis: Jen blijkt hun recente auto-ongeluk zonder schade te hebben doorstaan en juist Judy blijkt een probleempje te hebben "“ en ze weet daar door een misverstand niets van af. Ondertussen is er een politieagent die zich heeft vastgebeten in de moordzaak waarin Jen schuldig is en hun bondgenoot op het bureau weet niet hoe lang ze haar hand boven hun hoofden kan houden.

Het derde seizoen houdt de spanning erin, maar heeft een element flink opgeschroefd: de humor. Dead to Me was altijd al een serie met grappen, maar nog niet eerder in zulke grote mate. Deze grappen hebben af en toe een hoog sitcomgehalte. "I can see a crack," zegt iemand, waarna Chrstina Applegate geschrokken naar billen grijpt voordat ze ziet dat het gaat om een scheurtje in het plafond. Haar jarenlange ervaring van Married with Children komt weer goed van pas.

Maar dat betekent niet dat het een flauwe serie is geworden. Integendeel, de makers vinden een goede balans tussen humor en drama. En juist doordat er leuke momenten zijn is het des te spannender dat het zwaard van Damocles boven de hoofden van Jen en Judy en Judy hangt. Want ja, die twee hebben wat dingen uitgevreten die wettelijk niet zijn toegestaan, maar het was niet zonder acceptabele reden en je wil niet dat ze in de problemen komen.

Hun verleden hijgt ze in de nek nu niet slechts de politie maar ook de FBI betrokken is bij de moordzaak van Judy's man Steve. De waarheid probeert met alle macht boven water te komen en de rechercheur die ze probeert te helpen door de boel op te houden en te saboteren krijgt het daar steeds moeilijker mee. Terwijl dat speelt komen er in dit seizoen nog een paar nieuwe conflicten bij, die allemaal onderdeel zijn van het pad naar de laatste aflevering.

Voor lange tijd was het onduidelijk of Netflix überhaupt nog verder wilde met Dead to Me, maar uiteindelijk kwam het nieuws dat er nog een seizoen mocht komen voordat de stekker eruit gaat. Daarom wordt het verhaal afgerond en dat is maar goed ook, want als er een cliffhanger was geweest zou de serie daarmee voorgoed zijn geëindigd.

Christina Applegate, die Jen speelt, heeft inmiddels de spierziekte MS en heeft haar carrière aan de wilgen gehangen. Ze had al moeite met afmaken waar ze mee bezig was. Het is te zien dat ze oprecht steun kreeg van co-ster Linda Cardellini, die Judy speelt, want hun waardering voor elkaar is zichtbaar in de emotionele scènes die ze met elkaar hebben.

Cardellini toont ook weer een sterk staaltje acteerwerk. Behalve dat ze een kameleon is die in andere films en series zeer uiteenlopende rollen vertolkte, is ze op dreef in deze rol. Judy is succesvol gegroeid, maar ze is er nog niet helemaal. Cardellini gebruikt onverwachte en aandoenlijke trekjes om dat over te brengen.

Het derde seizoen is een waardige afsluiter voor een serie die nooit bijzonder veel aandacht heeft gekregen. Hij maakt een lach en een traan los en ondanks dat je het einde voelt aankomen is het toch vervelend wanneer dat zich eindelijk aandient. Deels omdat dit waarschijnlijk een van de laatste keren is dat we Christina Applegate aan het werk zullen zien, die ondanks veertig jaar ervaring onder andere omstandigheden nog makkelijk tientallen jaren had kunnen doorgaan. Een dubbele afsluiter en beide pijnlijk.

★★★★☆

Dead to Me is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen