search
Recensie Netflix-serie 'Wednesday'
Recensie

Recensie Netflix-serie 'Wednesday'

Wednesday Addams als ongehoorzame pupil in een ijzersterke adaptatie van The Addams Family.

Regie: Tim Burton, James Marshall, Gandja Monteiro | Cast: Jenna Ortega (Wednesday Addams), Emma Meyers (Enid Sinclair), Percy Hynes White (Xavier Thorpe), Hunter Doohan (Tyler Galpin), Catherine Zeta-Jones (Morticia Addams), Luis Guzmán (Gomez Addams), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 45 minuten| Jaar: 2022

Slechts een jaar geleden kwam de laatste adaptatie van de welbekende Addams Family-verhalen uit in de vorm van een animatiefilm. Door de jaren heen heeft menig maker zich gewaagd aan de eigenzinnige personages en hun macabere omgeving, maar niet veel van hen zijn erin geslaagd deze wereld zo tot leven te wekken als de makers van Wednesday, de nieuwe serie die in korte tijd bovenaan de lijst van best bekeken Netflix-content is komen te staan.

Met de kennis dat Tim Burton de helft van de afleveringen heeft geregisseerd kan het geen verassing zijn dat de serie visueel prachtig en ontzettend interessant is. Het personage Wednesday is berucht om haar voorliefde voor het monochrome en toch is de wereld om haar heen op een bijzondere manier kleurrijk, geheel trouw aan de stijl van Burton.

In tegenstelling tot alle andere verfilmingen speelt Wednesday zich niet af in de woning van de rijke familie Addams, maar op de Nimmermeer Academie, waar vader en moeder Addams in hun jeugd verbleven. Nadat hun dochter Wednesday in het zwembad van haar middelbare school een stel piranha's heeft losgelaten, wordt ze vriendelijk doch dringend verzocht haar verdere onderwijs te volgen op Nimmermeer, waar bovennatuurlijke buitenbeentjes elkaar vinden. Waar de familie Addams in voorgaande versies altijd uit de toon viel, zorgt deze verandering van omgeving ervoor dat we met een frisse blik een kijkje in hun eigen wereld kunnen nemen.

Ook voor de kijker die niet bekend is met de Addams Family-tradities heeft Wednesday genoeg te bieden, want als losstaand product is de serie nog steeds interessant. Liefhebbers van het mysterygenre of het bovennatuurlijke kunnen hun hart ophalen. We volgen Wednesday Addams in de rol van detective terwijl ze tegen alle waarschuwingen in meerdere moorden rondom Nimmermeer Academie probeert op te lossen en tegelijkertijd haar plek in de wereld tracht te vinden.

Aan het einde van dit eerste seizoen is de grote verhaallijn rondom het moordende monster netjes afgerond, maar worden er op een schertsende manier nieuwe vragen en mysteries geïntroduceerd die zouden kunnen worden uitgewerkt in een tweede seizoen. Na de goede ontvangst van de eerste acht afleveringen staan de makers ongetwijfeld te springen om hier verder mee aan de slag te gaan.

Als laatste nog een paar lovende woorden over Jenna Ortega in de rol van Wednesday en in het bijzonder haar improvisatieprestaties in de uitmuntende dansscéne in de vierde aflevering, wat bij uitstek een van de beste scénes in de serie is geworden. Ze speelt het personage met een intensiteit die nog lang na de aftiteling bij de kijker zal blijven hangen. Wellicht heeft ze tips gekregen van tegenspeelster Christina Richie, die in de film uit 1991 de rol van de jonge Wednesday al vertolkte.Wednesday is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen