Recensie HBO Max-serie 'His Dark Materials' seizoen 3

Recensie 'His Dark Materials' seizoen 3

De verfilming van het derde en laatste boek is op beeld sterker dan op de pagina's.

Terence Shea, 05-12-2022 23:44

Regie: Amit Gupta, Charles Martin, Weronika Tofilska, e.a. | Cast: Dafne Keen (Lyra), Amir Wilson (Will), Ruth Wilson (Mrs. Coulter), James McAvoy (Lord Asriel), Simone Kirby (Mary Malone), Will Keene (Father President), e.a. | Aantal afleveringen: 8 | Speelduur: 54-57 minuten | Jaar: 2022
Kijkers die bekend zijn met de afsluiter van de His Dark Materials-trilogie zullen zich al sinds het eerste seizoen afvragen hoe de gelijknamige serie het voor elkaar gaat krijgen om bepaalde dingen te verfilmen, want het derde boek is zonder meer het meest bizarre deel van de reeks. De tijd is eindelijk aangebroken om het te aanschouwen. Ook mensen die His Dark Materials uitsluitend kennen van televisie kunnen hun borst nat maken voor een fantasierijk spektakel.

Hoofdpersonage Lyra is ontvoerd door haar moeder. Haar vriend Will is naar haar op zoek en kan rekenen op zijn magische mes dat door de wand van het multiversum kan snijden om Lyra te vinden. Ondertussen bereidt Lyra's vader zich voor op een oorlog met de hemel en staat er niet alleen voor. Maar zowel hij als zijn dochter hebben nog steeds het Magisterium dat ze opjaagt en tegenwerkt.

De meeste lezers van de drie boeken zijn van mening dat het eerste deel het beste is en het laatste deel het minst interessant, maar wel lekker vreemd. De makers van de serie hebben al vanaf het begin verhaalelementen gebruikt die pas in het tweede boek worden geïntroduceerd. Dat resulteerde erin dat het tweede seizoen minder te vertellen had en dus uit slechts zeven afleveringen bestond, waarin minder gebeurde dan in de acht van het eerste seizoen.

Het derde boek leidt naar een grootse afsluiting, maar is toch niet altijd even boeiend omdat veel zaken worden uitgelegd tijdens gesprekken en er van alles op de achtergrond gaande is terwijl je focust op de twee jonge hoofdpersonages. En soms op wetenschapper Mary Malone, die haar eigen pad bewandelt zonder te weten waar het eigenlijk naartoe leidt.

Maar Lyra heeft gecompliceerde ouders met een gecompliceerd verleden. En Lyra's beslissingen hebben nare consequenties gehad. De schrijvers van de serie hebben dit goed opgepikt en ervoor gezorgd dat er heel wat meer menselijke emoties zitten in deze vertaling van papier naar scherm. Dat maakt van His Dark Materials een serie waarvan je best mag zeggen dat hij beter is dan de boeken.

Lyra's moeder, Mrs. Coulter, en vader, Lord Asriel, zijn mensen die tot nu toe hebben geleefd in eigenbelang en altijd hebben gezocht naar macht. Maar beiden zijn in aanraking geweest met hun dochter en het instituut waarin ze hun macht wilden verwerven wil haar nu vermoorden. Welk effect dit heeft op beide personages en hoe ze daarmee omgaan is sterk geschreven en de vertolkers gaan zodanig op in hun personages dat ze je hun naamsbekendheid doen vergeten.

Dafne Keen, de jonge actrice die sinds 2019 Lyra speelt, is inmiddels fysiek flink gegroeid. Of het toeval is of gewoon goed acteren: Lyra's volharde blikken en zelfvertrouwen sluiten perfect aan op die van haar moeder, waardoor hun band vanzelf moeiteloos geloofwaardig is. Dat geldt ook, alweer, voor de dæmons – in sommige dimensies zijn de soort-van-zielen van mensen zichtbaar in de vorm van een dier – want naast realistische CGI hebben de illustrators ook weer de bewegingen van dieren perfect onder de knie.

Dan is er nog de grote strijd waar alles naartoe leidt. Tenminste, in de een-na-laatste aflevering, want de laatste is volledig gewijd aan een afronding van het verhaal. Hoewel het fijn is dat we die strijd te zijn krijgen, had deze iets gedetailleerder kunnen zijn. Een groot deel van het knokken bestaat uit gouden lichtjes die op de vuist gaan met zilveren lichtjes. Ze vliegen elkaar naar de figuurlijke keel, maar dat zien we niet. Gelukkig zijn de personages wel in lijve betrokken, dus hoeven ze niet aan de zijlijn staan toe te kijken.

Het verpest niks. Sterker nog, het is fijn om deze strijd überhaupt te zien. Waarom er oorlog is en wat er op het spel staat zal misschien niet voor iedereen duidelijk zijn, maar daarmee is de serie net als het boek: de volwassenen zijn met allerlei zaken bezig, maar het belang ligt bij Lyra en Will.

Na de onsamenhangende bioscoopflop The Golden Compass waren fans teleurgesteld over de onafgeronde verfilming van de geliefde fantasytrilogie. Ondanks dat de televisieserie nooit tientallen miljoenen kijkers trok, waren het er gelukkig genoeg om wel een tweede en derde seizoen te rechtvaardigen, waardoor we nu het hele verhaal hebben mogen zien. De schrijver van de boeken bedankte veel andere schrijvers en verhalen bij wie hij inspiratie vond. Wij mogen de scenaristen bedanken voor een derde seizen dat het hart van het verhaal heeft vergroot en harder liet kloppen.

★★★★★

His Dark Materials is te zien bij HBO Max.


Lees meer over: recensie, His Dark Materials, HBO Max, Philip Pullman, The Amber Spyglass, James McAvoy, Ruth Wilson, Dafne Keen, Amir Wilson, Simone Kirby, Will Keene, fantasy, religie

Populair nieuws

Populair nieuws

Serie over WO II slaat in als bom op Netflix

Serie over WO II slaat in als bom op Netflix