Iedere aflevering van '1923' kostte net zoveel als heel seizoen 'Yellowstone'

Je zou het misschien niet meteen verwachten, maar '1923' is een van de duurste series ooit.

Nina Beerendonk, 23-12-2022 13:04

Als je denkt dat alleen series als The Lord of the Rings: The Rings of Power, Stranger Things of Game of Thrones enorme budgetten hebben, dan staat Taylor Sheridan, de maker van de Yellowstone-franchise, op het punt je ongelijk te bewijzen.
Onder leiding van Harrison Ford en Helen Mirren werd de serie gefilmd in ten minste drie verschillende Afrikaanse landen, namelijk Kenia, Tanzania en Zuid-Afrika. De serie is erg afhankelijk van praktische effecten, waar natuurlijk erg veel geld in gaat zitten. De precieze hoeveelheid die Sheridan aan Deadline onthulde zal je echter verbazen...

Een flink prijskaartje

Volgens Sheridan kost elke aflevering van Yellowstone's 1923 tussen de 30 miljoen en 35 miljoen dollar. Ter vergelijking: de megahit Stranger Things van Netflix heeft precies hetzelfde prijskaartje per aflevering, en The Rings of Power van Amazon heeft een budget dat slechts twee keer zo groot is, namelijk 60 miljoen dollar per aflevering.

"Ik zou zeggen dat '1883' het duurste eerste seizoen van een tv-serie ooit was. '1923' was veel duurder. Veel duurder. Ik weet niet wat de budgetten van 'Game of Thrones' waren, maar ik weet niet hoe het meer had kunnen zijn dan dit," vertelde Sheridan aan Deadline.

Technisch gezien heeft Sheridan gelijk, want 1923 is duurder dan Game of Thrones, waarvan het eerste seizoen slechts $60 miljoen dollar uitgaf aan tien afleveringen en seizoen 8 een prijskaartje van $15 miljoen per aflevering had. Volgens de maker van Yellowstone werden de budget-verzoeken zonder problemen ingewilligd, omdat Paramount zoveel vertrouwen heeft in de franchise.

1923 zou eigenlijk vanaf 19 december te zien zijn geweest op SkyShowtime, maar de releasedatum is uitgesteld. Er is momenteel nog geen neiuwe datum bekend.


Lees meer over: Yellowstone, 1923

Populair nieuws

Laatste serienieuws

The Night King kort in 'Game of Thrones' te zien

The Night King kort in 'Game of Thrones' te zien

Populair nieuws

Actieserie slaat in en stormt Netflix top 10 in

Actieserie slaat in en stormt Netflix top 10 in