Kan een uitbraak als die in 'The Last of Us' ook in het echt gebeuren?

'The Last of Us'-uitbraak, fictie of realiteit?

Een wereld die overgenomen is door een zeer gevaarlijke schimmel, kan dat ook echt?

Glenn Walsh, 25 januari 2023 08:27

Na het uitkomen van de videogame waren er al een hoop mensen op de hoogte van de pandemie uit The Last of Us. Maar nu er ook miljoenen naar de serie kijken rijst bij velen de vraag of een dergelijke uitbraak in het echt ook plaats zou kunnen vinden.

De serie begon voor kijkers met een uitleg van een wetenschapper in een talkshow in 1968. Hierin vertelde hij dat hier niet erg onder de indruk is van het idee van een uitbraak van virussen of bacteriën maar juist wel van schimmels. Er is volgens hem geen vaccin of medicijn tegen schimmels en daarnaast hebben ze nog een angstaanjagende eigenschap.

De fictie uit de serie is al realiteit

Er zijn namelijk schimmels die lichamen van mieren binnendringen, parasiteren op het lichaam van de mier en uiteindelijk het 'brein' van de mier overnemen. De wetenschapper in de serie is natuurlijk fictief, echter is wat hij verteld niet ver verwijderd van de waarheid. Zo is er een cordyceps-schimmel die precies dat doet wat de wetenschapper vertelt.

Gelukkig zijn de meeste mycologen (schimmelonderzoekers) het erover eens dat mensen niet vatbaar zijn voor infectie omdat meeste schimmels niet overleven bij een temperatuur boven de 34 graden en de mens een gemiddelde kerntemperatuur heeft van 37 graden. Eén ding sluiten ze echter niet uit. Een schimmel zou zich inderdaad kunnen aanpassen aan een hogere temperatuur en mogelijk op andere organismen gaan parasiteren.

Kijk hieronder naar de gruwelijke infiltratie van een mier door cordyceps. Alle afleveringen van The Last of Us kijk je elke week op HBO Max.

Lees meer over: The Last of Us, Cordyceps, John Hanna, HBO, HBO Max

Populair nieuws