Recensie Netflix-serie 'Todo Dia a Mesma Noite'

Recensie Netflix-serie 'Todo Dia a Mesma Noite'

Gevoelig drama over de nachtclubbrand in Brazilië die 242 mensen het leven kostte.

Dieuwertje Deutekom, 28 januari 2023 15:41

Regie: Julia Rezende, Carol Minêm | Cast: Thelmo Fernandes (Pedro Leal), Paulo Gorgulho (Ricardo Martins), Bianca Byington (Ana), Leonardo Medeiros (Geraldo Alberto Ramos Fontes), Débora Lamm (Silvana Leal) e.a. | Aantal afleveringen: 5 | Speelduur: 41-45 minuten | Jaar: 2023
Todo Dia a Mesma Noite gaat over een van de grootste rampen die Brazilië ooit troffen: de brand in nachtclub Kiss in Santa Maria, Rio Grande do Sul, waarbij 242 mensen om het leven kwamen. Grote vraag is of deze serie verhaalt over deze tragedie op zo'n manier vertelt dat alle slachtoffers, nabestaanden en hulporganisaties eer aan wordt gedaan. Het antwoord op die vraag is een volmondig ja.

Vanaf de eerste aflevering volgen we een aantal jonge mensen aan de vooravond van hun toekomst. Er zijn vele personages die snel achter elkaar worden geïntroduceerd, waardoor het soms moeilijk ios bij te houden wie wie is. De makers concentreren zich eerder op het schetsen van een ongedwongen sfeer rond de feestminnende jongeren, waarmee benadrukt wordt hoe schrijnend het is dat juist deze mensen nachtclub Kiss binnenliepen op die noodlottige avond.

De brand zelf is spannend gefilmd. De heftige gebeurtenissen die kort daarop volgden zijn gedetailleerd in beeld gebracht, gevoelig en bij vlagen dramatisch. En dat alles zonder daarbij uit het oog te verliezen waar het om gaat: de mensen die dit drama hebben meegemaakt, wie zij zijn en wat ze te vertellen hebben. Terwijl het spreekrecht van slachtoffers in Nederland onder discussie staat, lijken ze in Brazilië heel goed te begrijpen dat alles draait om gehoord worden en het verdriet delen. De serie is heel duidelijk om die reden gemaakt.

Dia a Mesma Noite is gemaakt met liefde en niet voor het spektakel of om te besmeuren. Alle verantwoordelijken voor het ontstaan van de brand worden genoemd zonder ze al te veel te demoniseren – met uitzondering van de clubeigenaar, die als een huilerige dramaqueen wordt neergezet. Als alles wat zijn personage zegt in de serie werkelijk uit zijn koker kwam, is dat niet verwonderlijk. Er blijken veel betrokken spelers te zijn geweest, die op een beschaafde manier door de makers op het matje worden geroepen.

De nasleep van de ramp en de zoektocht naar gerechtigheid zijn zo goed mogelijk verteld. Het ingewikkelde rechtssysteem is (zeker voor niet-Brazilianen) moeilijk te begrijpen en de makers hebben hun best gedaan daarvan zoveel mogelijk uit te leggen. Toch hoeft de kijker niet bang te zijn de draad kwijt te raken, want in elke aflevering blijft de stem van de nabestaanden fungeren als rode draad. Deze is steeds weer in het verhaal verwerkt en geeft een gevoelige toon aan de informatieve juridische scenes.

Het einde van de vijfdelige serie laat een verbijsterende ontwikkeling van omstandigheden zien. In werkelijkheid is deze zaak nog niet afgerond: de verantwoordelijken zijn nog altijd op vrije voeten. Het is onmogelijk voor te stellen hoe alle betrokkenen hiermee moeten omgaan. Ondanks dit onvoorstelbare verlies zien we ook overlevenden en nabestaanden hun kracht terugvinden in erg mooie momenten. Niet onverwacht slaagt deze gevoelige serie erin dit aangrijpende verhaal tot een ontroerend einde te brengen, ook al gaat het echte verhaal nog door.

★★★★☆

Todo Dia a Mesma Noite is te zien bij Netflix.


Lees meer over: recensie, Todo Dia a Mesma Noite, Netflix, Julia Rezende, Carol Minem, Braziliaans, nachtclub, brand, waargebeurd

Populair nieuws