search
Recensie Netflix-serie 'The Exchange'
Recensie

Recensie Netflix-serie 'The Exchange'

Dunnetjes geschreven dramaserie over twee vrouwen die naam maken op de beurs van Koeweit.

Regie: Jasem Al-Muhanna, Karim Elshenawy | Cast: Rawan Mahdi (Farida), Mona Hussain (Munira), Kerr Lordygan (Adib), Qalil Ismail (Amir), Ryan Shrime (Khalifa), Michael Benyaer (Saud), Sean Rohani (Hassan), Marwan Salama (Omar) e.a. | Aantal afleveringen: 6 | Speelduur: 48-58 minuten | Jaar: 2023

The Exchange speelt zich af in 1987. Dit wordt aan het begin van de serie meerdere malen letterlijk benoemd door de personages, wat prettig is voor met name de westerse kijker. De hele entourage doet inderdaad nogal denken aan de jaren tachtig, maar gezien de setting "“ het verhaal vindt plaats in Koeweit "“ zou door het cultuurverschil twijfel kunnen ontstaan over de geschetste periode. Een welkome bevestiging dus.

In deze periode veroveren Farida en Munira een plekje in de mannenwereld van Koeweit. Ze maken carrière op de aandelenbeurs en doen met hun kennis en kunde menig man versteld staan. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal geeft The Exchange een kijkje in het leven van twee zakenvrouwen die succes verwerven in een wereld waarin werkende vrouwen niet of nauwelijks worden geaccepteerd. Dat gegeven biedt voldoende potentie voor een interessante serie met enige diepgang, maar helaas zorgt de oppervlakkige vertelling voor zes saaie afleveringen waar veel meer uit had kunnen worden gehaald.

Om te beginnen wordt totaal niet ingegaan op de inhoudelijke kant van het onderwerp. Farida en Munira werken op de beurs, maar er is niets waaruit blijkt dat de dames kennis van zaken hebben. Ze troeven hun mannelijke collega's af met briljante ingevingen, maar die lijken nergens op te zijn gebaseerd. Ze kijken een paar dossiers door, wijzen een willekeurige regel aan en ineens hebben ze zonder verdere toelichting een briljant plan. Het doet de geloofwaardigheid van de serie geen goed.

Ook blijft The Exchange erg bij de kern van het verhaal. Met dat verhaal is op zich niets mis, maar om er een noemenswaardige serie van te maken is het weleens nodig een waargebeurd verhaal hier en daar wat meer aan te kleden. Van spannende zijlijntjes is echter vrijwel geen sprake. Dat er wat speelt in het leven van Farida's dochter wordt afgedaan met wat korte, afzonderlijke mededelingen in plaats van een goed uitgewerkte verhaallijn.

Om het verhaal op sommige momenten toch wat spannender te laten lijken, wordt er zo af en toe een onheilspellend muziekje ingegooid en lopen figuranten als kippen zonder kop door elkaar heen te rennen en schreeuwen. Om het af te maken wordt er letterlijk flink met papierwerk en dossiers gestrooid. Voor het oog zorgt dit voor wat reuring, maar ook hiermee wordt inhoudelijk niets aan het verhaal toegevoegd.

Ook het acteerwerk is van matige kwaliteit. In veel scènes ligt het er allemaal net iets te dik bovenop en er is niets wat doet vermoeden dat de acteurs zich de wereld van de beurs eigen hebben gemaakt. Voor het neerzetten van een succesvolle beurshandelaar is enige kennis van het vakgebied wenselijk, maar hiervan lijkt in The Exchange vrijwel geen sprake te zijn.

The Exchange komt uit op een moment dat er van alles speelt rondom vrouwenrechten in het Midden-Oosten. De opstanden in Iran hebben wereldwijd veel stof doen opwaaien, waarmee The Exchange een actueel onderwerp aansnijdt. De twee hoofdpersonages zouden dan ook een voorbeeld kunnen zijn voor veel jonge vrouwen. Echter, het op zichzelf boeiende verhaal wordt dusdanig zwak verteld dat het eindresultaat een saaie, oppervlakkige serie is. Gemiste kansen alom dus en bijna een belediging voor de twee dames die ooit zo hard voor hun plekje hebben gestreden.

★★☆☆☆

The Exchange is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen