Het probleem met fatale actie van Eleven in 'Stranger Things' seizoen 5

Eleven's actie en 'Stranger Things' seizoen 5

Hoe pakt 'Stranger Things' de eindstrijd met Vecna en afronding van de serie aan?

Valeria Milic, 17 maart 2023 07:57

*** Let op dit bericht bevat mogelijk spoilers ***

Stranger Things is één van de paradepaardjes van Netflix. De serie heeft een groot en ook divers publiek getrokken. Mede om die reden is het van belang om het verhaal op een manier te beëindigen die aansluit bij de kernthema's.
In seizoen 4 werd uiteindelijk onthuld dat Vecna (Jamie Campbell Bower) al die tijd de tegenstander was. Dat er een eindstrijd tussen Eleven (Millie Bobby Brown) en Vecna aankomt is geen rare gedachte. De afloop van deze strijd, en wat dit betekent voor het verhaal, is echter een andere vraag.

Bijkomende problemen

Vecna heeft ontzettend veel op zijn kerfstok.Als hij in een spectaculaire strijd gedood zou worden, dan loop je het risico dat het nogal simplistisch overkomt. Stranger Things is nu eenmaal nooit het type serie geweest met eenvoudige problemen en dito oplossingen.

Telepathisch vermogen

Een rode draad in de serie is onder andere dat je traumatische dingen kunt meemaken maar toch kunt kiezen om je menselijkheid te bewaren. Vecna en Eleven waren ooit bondgenoten. Beiden zijn slachtoffer van dr. Brenner's (Matthew Modine) experimenten, en Eleven begrijpt Vecna daarin als geen ander.

Vanuit die hoek bezien is het passender dat Eleven in ieder geval een poging waagt om tot Vecna door te dringen. Haar vermogen om de geest van anderen binnen te treden komt in dit opzicht goed van pas. Eleven's telepathie is vrij recent in de serie geïntroduceerd. Het is niet waarschijnlijk dat dit bij wijze van leuk foefje is, en zou wel eens een belangrijke rol kunnen spelen in het slotseizoen.

Kernthema

Stranger Things heeft meerdere malen laten zien dat je je tegenstander kunt verslaan door zowel je hersens te gebruiken als je hart te laten spreken. Door dit nogmaals te illustreren in seizoen 5 zou de populaire serie een einde geven dat zowel bij het verhaal, de kernthema's en bij de personages zelf past.

Stranger Things kun je zien op Netflix.
Lees meer over: Stranger Things, Winona Ryder, David Harbour, Millie Bobby Brown

Populair nieuws