search
'South Park'-aflevering neemt zichzelf op de hak en maakt indruk op de fans
Series / Nieuws

'South Park'-aflevering neemt zichzelf op de hak en maakt indruk op de fans

De vrolijke en spraakmakende animatieserie snapt nog steeds wat satire is.

Eén van South Park's karakteristieke trekjes is hoe de serie inspeelt op de actualiteit. De makers Trey Parker en Matt Stone vliegen hierbij meer dan eens opzettelijk uit de bocht, maar weten ook een punt te maken. Aflevering 4 in het huidige seizoen bevestigt dit nogmaals.

Deep Learning gaat namelijk over AI, specifiek het programma ChatGPT. Sterker nog, het programma is gebruikt bij het schrijven van het verhaal en levert dus de nodige 'South Park'-clichés op. De serie neemt hierdoor ook zichzelf op de hak.

Luie gastschrijver


In de aftiteling wordt ChatGPT als één van de schrijvers genoemd, maar dan wel één die behoorlijk lui is. Als voorbeeld kun je denken aan Cartman die een opmerking maakt over Kyle's joodse afkomst, wat zo ongeveer de meest stereotypische 'South Park'-grap is die je kunt verzinnen.

Deep Learning kent nog wel meer typische grappen uit de serie. AI heeft immers bekende elementen uit South Park bij elkaar gesprokkeld en die aaneengeregen. Het geheel wordt hier en daar net een beetje te gelikt en formulaïsch, en dat is precies het punt. De makers zeggen hiermee iets over de verhouding tussen de mens en chatbots, maar lachen tegelijkertijd om zichzelf.

Briljante satire


Het gebruik van AI is in de laatste jaren flink aan het toenemen, iets waar het gewone publiek zich ook bewust van is. Deep Learning wordt op Imdb gewaardeerd met een 8,3 en staat op 100 in hun ranglijst. Dit is redelijk hoog voor een nieuwe aflevering.

Ook blijkens de commentaren op Youtube is de aflevering een schot in de roos. Headbang419, die zelf AI en chatbots ontwikkelt, zegt het volgende: "Ik vond deze aflevering hilarisch, ook sloeg men de spijker op een ongemakkelijke manier op de kop. Hulde aan de makers voor de briljante satire!"

Je kunt Deep Learning, en de overige afleveringen van South Park, hier bekijken.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen