search
Was de veldslag in 'Band of Brothers' echt zo dodelijk?
Series / Nieuws

Was de veldslag in 'Band of Brothers' echt zo dodelijk?

Die ene veldslag liep toch echt anders dan we in de serie te zien krijgen.

Band of Brothers vertelt het verhaal van de 101st Airborne Division, oftewel de Easy Company. Het verhaal richt zich vooral op deze soldaten. Zo ook in het verbeelden van de Slag om Carentan, die in werkelijkheid echter niet helemaal verliep zoals getoond in de serie.

Deze slag was een belangrijke aanloop naar de cruciale Slag om Normandië. We zien de Slag om Carentan in aflevering 3. Deze impliceert echter dat de militaire campagne vooral de Easy Company betrof, wat niet het geval is. Deze indruk wordt nog eens versterkt door uitsluitend het aantal doden van de Easy Company te noemen.

Meerdere battalions


De Slag om Carentan is de eerste grote veldslag die de kijkers te zien krijgen. Het Franse plaatsje was voor de Amerikaanse troepen van belang, dit teneinde een defensieve linie tegen de Duitsers te waarborgen. De indruk wordt gewekt dat de Easy Company de strijd in één dag heeft gestreden, met aan het einde een verlies van 65 soldaten. In de realiteit ging het er echter anders aan toe.

Deze militaire operatie was aanzienlijk groter van opzet. Niet alleen duurde deze meerdere dagen, ook betrof het hier een gezamenlijke inspanning van diverse battalions. Daarnaast leden de troepen aanmerkelijk grotere verliezen, aangezien minimaal 400 soldaten bij deze slag zijn omgekomen. De 65 omgekomen soldaten die in de serie vermeld worden hadden uitsluitend betrekking op de Easy Company.

Meer duidelijkheidheid


Wat de makers in dit geval hadden kunnen doen was het totale aantal omgekomen soldaten vermelden. Tevens had men iets meer kunnen benadrukken dat het hier een campagne betrof die veel verder reikte dan de Easy Company alleen. Hierdoor was de artistieke vrijheid uiteindelijk wat meer in evenwicht geweest met de historische gebeurtenissen.

Kijk Band of Brothers op HBO Max.Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen