search
 Waarom deze 'House of the Dragon'-scène beter was dan in het boek
Series / Nieuws

Waarom deze 'House of the Dragon'-scène beter was dan in het boek

De serie heeft deze gebeurtenis overtroffen vergeleken met het boek 'Fire & Blood'.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
House of the Dragon heeft het uitstekend gedaan bij zowel critici als kijkers. George R.R. Martin's Fire & Blood is in het algemeen goed verfilmd. Eén scène verschilt echter aanmerkelijk, en is strikt genomen een verbetering vergeleken met het boek.

Het betreft hier het dispuut over de opvolging van Driftmark. Viserys heeft Rhaenyra's zoon Lucerys aangewezen, hetgeen in slechte aarde valt bij de Velaryons. De keuzes van de makers bij de verfilming hebben tot een pakkende scène geleid.

In 'Fire & Blood'


Martin's boek beschrijft een opeenvolging van gebeurtenissen. Vaemond Velaryon confronteert de troonopvolgster Rhaenyra namelijk rechtstreeks over de Driftmark-opvolging. Zij laat hem vervolgens doden en voert hem aan haar draak Syrax. De nabestaanden van Vaemond komen hierop naar King's Landing en vragen Viserys om gerechtigheid.

Dit pakt slecht uit voor de ongelukkige Velaryons aangezien Viserys geen kwaad woord wil horen over zijn dochter. Hij zal de tong uit laten rukken van iedereen die Rhaenyra beledigt. Hij laat vijf leden van de Velaryons vervolgens inderdaad verminken. Wanneer hij opstaat van de IJzeren Troon snijdt hij zich hier echter aan, en Viserys herstelt nooit meer van deze wond.

Kroon opgeraapt


In House of the Dragon gaat het iets anders, deze scène is hieronder bekijken. Beide partijen bepleiten hier hun recht op Driftmark voor de IJzeren Troon.

Viserys (Paddy Considine) is ongelooflijk zwak en worstelt om plaats te nemen op zijn troon. Daemon (Matt Smith) biedt hem lichamelijke ondersteuning. Ook zet hij zijn broer de kroon weer op die ondertussen van zijn hoofd was gevallen. Hiermee bevestigt hij Viserys' autoriteit. Wanneer Rhaenyra (Emma D'Arcy) in het gelijk wordt gesteld, verliest Vaemond (Wil Johnson) zijn zelfbeheersing en beledigt de troonopvolgster. Daemon vermoordt hem vervolgens ter plekke.

Gebeurtenissen samengevoegd


De keuze om de gebeurtenissen samen te voegen heeft het verhaal hier verbeterd. De weergave is volledig en spannender dan wanneer het over meerdere scènes was getoond. Verder was het moment waarop Viserys zijn kroon weer op krijgt een gevolg van toeval. Deze stond oorspronkelijk niet in het scenario, het betrof hier een improvisatie door Smith. Het feit dat niet Rhaenyra, maar Daemon de ongelukkige Vaemond vermoordt laat tenslotte de meedogenloze kant van Daemon's karakter in een vroeg stadium zien.

Deze scène in aflevering 8 is een illustratie dat veranderingen niet af hoeven te doen aan het verhaal en soms zelfs van toegevoegde waarde zijn.

Je kunt House of the Dragon zien op HBO Max.




Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen