search
Waarom jij de heftige misdaadserie '1985' zeker een kans moet geven

Waarom jij de heftige misdaadserie '1985' zeker een kans moet geven

Onze zuiderburen weten internationaal steeds beter te scoren met hun series.

Mitchell van Vuren
De Belgen weten van wanten op het vlak van grote series. Na het succes van Rough Diamonds op Netflix in Nederland blijkt dat nu wederom met de grote misdaadserie 1985. Lees hieronder waarom jij de misdaadserie zeker een kans moet geven.

De serie werd al in januari 2023 uitgezonden in België, maar vond al snel zijn weg naar Nederland. Het verhaal over de beruchte Bende van Nijvel wordt nu op televisie uitgezonden, maar kan ook gevonden worden op NPO Start en NPO Plus.

Plot


De achtdelige serie is gebaseerd op waargebeurde feiten over de Bende van Nijvel. Deze groep misdadigers terroriseerden België voor meerdere jaren en waren verantwoordelijk voor meerdere moorden en inbraken.De Belgische serie volgt de vrienden Marc en Franky, en diens zus Vicky in de turbulente jaren '80. Marc en Franky verhuizen naar Brussel voor een carrière bij de Rijkswacht. Al snel worden de drie jongeren meegezogen in een spiraal van misdaden die worden toegeschreven aan de zogenaamde Bende van Nijvel.

Recensie


Van onze recensent Terence Shea kreeg de serie maar liefst 4 sterren. Hij zei over de sets en kostuums van de Belgische misdaadserie: "Een pluim voor de crewleden die hebben bijgedragen aan het tijdsbeeld. De sets, kleding en straten lijken uit de jaren tachtig te komen."

Hij ging verder: "Nergens overdreven, gewoon een kloppende kopie van hoe mensen en voorwerpen er in die tijd uitzagen. Oké, de bril van slechterik Bouhouche is wel heel fout, maar accuraat; de echte liep daar toentertijd ook mee rond."


Receptie


In België zelfs was men al bijzonder enthousiast over 1985, met name over het feit dat het verhaal diep in de eigen geschiedenis graaft.


In Nederland was men ook te spreken over de serie, waaraan de reguliere televisiekijkers pas net zijn begonnen.


Ongeduldig? Je kan alle afleveringen van 1985 nu al bingen via NPO Plus.

Aanbevolen artikelen