search
Recensie Prime Video-serie 'The Blockchain Life'
Recensie

Recensie Prime Video-serie 'The Blockchain Life'

Zevendelige documentaire gaat diep in op de mogelijkheden van blockchain, maar op eenzijdige wijze.

Regie: Martijn Goris, Joey Boink | Afleveringen: 7 | Speelduur: 25-30 minuten | Jaar: 2023

The Blockchain Life brengt verschillende aspecten van de blockchaintechnologie in kaart, waarmee de makers een zeer actueel en tevens enigszins omstreden onderwerp aankaarten. Het doel van deze documentaireserie lijkt het informeren en misschien zelfs wel overtuigen van mensen die sceptisch staan tegenover de mogelijkheden en toekomst van de blockchain.

The Blockchain Life laat verschillende experts en ervaringsdeskundigen aan het woord. Door middel van interviews en het tonen van beelden op locatie, zoals in een kleine kruidenierswinkel in El Salvador en op een Bitcoin-conferentie in Las Vegas, wordt de informatie overgebracht op de kijker. Dit zorg voor een afwisselend beeld en voor de nodige onderbouwing van de meningen van de experts. Doordat de kijker bepaalde zaken met eigen ogen kan zien, wordt er een bepaalde vorm van vertrouwen gewekt.

In elke aflevering staat een ander onderwerp centraal. Zo gaat het in de eerste aflevering over hoe El Salvador Bitcoin als wettig betaalmiddel omarmd heeft, maar zijn er ook afleveringen die gaan over een specifieke cryptomunt, zoals Bitcoin en Ripple. Weer een andere aflevering richt zich specifiek op vrouwen en hoe zij met crypto omgaan.

Doordat er verschillende onderwerpen aan bod komen, geeft The Blockchain Life veel informatie en blijft de documentaire vrij algemeen. Er wordt echter wel uitgegaan van een bepaalde mate van basiskennis. Wie hoopt te leren wat blockchain nu precies is en hoe het werkt komt dan ook bedrogen uit. Dit soort informatie wordt compleet overgeslagen en er wordt direct ingegaan op verschillende, vrij specifieke mogelijkheden, die slechts een klein onderdeel vormen van de blockchaintechnologie.

Deze brede stroom aan informatie mag dan interessant zijn, maar is verre van compleet. Slechts een fractie van de mogelijkheden en verschillende cryptovaluta wordt aangehaald, waardoor er nog van alles ontbreekt. The Blockchain Life geeft dan ook een beperkt beeld van de mogelijkheden van de blockchaintechnologie, terwijl de titel anders doet vermoeden. Daarnaast komen er voornamelijk voorstanders van crypto en blockchain aan het woord, waardoor een zeer eenzijdig en verre van volledig beeld wordt geschetst. Pas in de laatste aflevering komen ook tegenslagen en mindere kanten aan bod, om de balans nog enigszins recht te trekken.

The Blockchain Life is niet onaardig om naar te kijken en zeker informatief, maar is zeer beperkt in de benadering van het onderwerp. Er zouden nog heel wat afleveringen toegevoegd moeten worden om alles met betrekking tot blockchain goed uit te lichten en het onderwerp van diverse kanten te belichten, zodat de kijker op objectieve wijze geïnformeerd wordt en op basis hiervan zijn eigen conclusies kan trekken. Nu is de documentaire eenzijdig en incompleet, terwijl er duidelijk heel wat kennis zit bij de experts die aan het woord komen.

★★☆☆☆

The Blockchain Life is te zien bij Prime Video.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen