Dit cruciale element van 'A Song of Ice and Fire' wordt in 'House of the Dragon' voor de eerste keer vertoond

Kijkers zien dit onderdeel voor de eerste keer op het scherm vertoond.

Valeria Milić, 18-06-2023 12:42

Aan gruwel geen gebrek in de wereld van Westeros. Zo komen mensen op de meest afgrijselijke manieren om. Dit is inclusief koning Viserys' opdracht om een keizersnede uit te voeren bij zijn vrouw, waarmee hij haar doodvonnis tekent.
Wat de makers echter ook belangrijk vonden is om de zogeheten 'ieuw'-factor niet te verbergen. Het betreft hier natuurlijk de incestueuze praktijken van de Targaryens, specifiek de relatie van Rhaenyra met haar oom Daemon.

Targaryen-geschiedenis

In House of the Dragon wordt de geschiedenis van de Targaryens verteld, en de Dans der Draken waarbij zij elkaar onderling naar het leven stonden. De liefdesrelatie en het latere huwelijk tussen Rhaenyra en Daemon moffelt de incest hierbij niet weg.

Emma D'Arcy en Matt Smith gaven in een interview met Deadline aan dat dit een bewuste keuze was. D'Arcy: "Als je de relatie goed neer wilt zetten dan moet je dat op een eerlijke manier doen. Ook al kan het sexy zijn, de 'ieuw'-factor moet je niet weglaten". Collega-acteur Smith voegt hier aan toe: "Het gaat hier duidelijk om gebeurtenissen van eeuwen geleden, toen er een andere moraal heerste. Dus je laat Daemon en Rhaenyra hun ding doen".

Targaryen-gebruiken in beeld

De mythologie van A Song of Ice and Fire windt er geen doekjes om: in Valyria praktiseerden drakenrijders incest opdat het 'drakenbloed' maar 'zuiver' zou blijven. Dat Aegon de Veroveraar met zijn twee zussen was getrouwd is niet bepaald geheim. In de generaties erna trouwden Targaryens gewoon met hun broers, zussen, neven en nichten. In House of the Dragon zie je dit gebruik voor het eerst op het scherm.

Vanaf de eerste ontmoeting tussen de jonge Rhaenyra en haar oom Daemon zie je als kijker een spanning tussen de twee. Dit wekt een bepaald ongemak op, helemaal wanneer de volwassen Daemon in latere afleveringen de tiener verleidt. De serie houdt zich hiermee goed aan de mythologie en brengt een belangrijke component van de Targaryens naar voren.

House of the Dragon is te zien op HBO Max.
Lees meer over: House of the Dragon, Matt Smith, Emma Darcy, Eve Best, Steve Touissant, Olivia Cooke

Populair nieuws

Laatste serienieuws

Netflix komt deze week met 11 nieuwe series

Netflix komt deze week met 11 nieuwe series

Populair nieuws

Miniserie over ramp gooit hoge ogen op Netflix

Miniserie over ramp gooit hoge ogen op Netflix