Eigenlijk moest Ryan in 'Saving Private Ryan' door een heel andere acteur gespeeld worden

Filmnieuws - De bijna drie uur durende film van regisseur Steven Spielberg komt uit het jaar 1998. De film was toen de tijd en nu nog steeds een erg groot succes.

Patricia Koning, 05-07-2023 16:18

De film van Spielberg heeft maar liefst vijf Oscars en vele andere prijzen in de wacht weten te slepen. Ondanks dat we de film bijna allemaal wel kennen, zijn er een aantal feiten die je misschien nog niet wist over deze indrukwekkende film.
In juni 1944 krijgt een groep soldaten het bevel soldaat Jack Ryan van achter de Duitse linies te evacueren. Ryan verloor zijn drie broers op het slagveld en nu is het zaak om hem naar huis te krijgen.

Soldaat Jack Ryan

Matt Damon zien we in de film als soldaat Jack Ryan. Damon was alleen niet de eerste keuze voor deze rol. Edward Norton was eerst gevraagd voor de rol, maar hij koos in plaats daarvan voor een grotere rol in American History X.

Daarna werd Noah Wyle overwogen, maar hij wees de rol af omdat hij al verbonden was aan ER. Uiteindelijk kwamen ze bij Damon uit en wij weten ook niet beter dan dat hij soldaat Ryan is.


Andere feitjes

Tom Hanks zien we in de rol van Commandant Miller. Ook hij was niet de enige die overwogen werd voor zijn rol in de film. Mel Gibson, Harrison Ford en Pete Postlethwaite werden ook overwogen voor deze rol.

Scenarioschrijver Robert Rodat bracht zijn idee voor de film naar producer Mark Gordon. Paramount hoorde het aan en gaf Rodat opdracht om het scenario te schrijven. Spielberg was de eerste regisseur die het las en stemde gelijk in om de film te produceren. Een andere regisseur is dus niet overwogen.


Tijdens het filmen van Saving Private Ryan probeerde Tom Sizemore van een drugsverslaving af te komen. Spielberg liet hem elke dag op drugs testen. Hij zou ter plekke zijn vervangen in zijn rol als hij een test niet had gehaald.

Grote scores

De film pakt een hele mooie grootse score van 8.6/10 op IMDb. Op de site van Rotten Tomatoes scoort de film een hele goede 95% en bij MovieMeter zien we de film 4.11/5 scoren.

Stream de film bij Netflix als je deze nog niet hebt gezien. Als je hem al wel hebt gezien, is het ook aan te raden de film gewoon nog een keertje te kijken.


Lees meer over: Netflix, Saving Private Ryan, Steven Spielberg, Matt Damon, Tom Hanks, Tom Sizemore, Vin Diesel

Populair nieuws

Laatste serienieuws

Apple TV+ cancelt veelgeprezen hitserie

Apple TV+ cancelt veelgeprezen hitserie

Populair nieuws

Spannende Netflix-thriller blijft een aanrader

Spannende Netflix-thriller blijft een aanrader