search
Recensie Netflix-serie 'See You in My 19th Life'
Recensie

Recensie Netflix-serie 'See You in My 19th Life'

Langdradig verhaal over reïncarnatie en een vrouw die zich al haar eerdere levens kan herinneren.

Regie: Lee Na-Jeong | Cast: Hye-Sun Shin (Ban Ji-eum), Ahn Bo-Hyun (Moon Seo-ha), Ha yoon-kyung (Yoon Cho-won), Ahn Dong-goo (Ha Do-yoon), Si-ah Kim (Yoon Joo-won), So-yi Park (jonge Ban Ji-eum), Go-Ha (Ko Soo Jin) e.a. | Afleveringen: 12 | Speelduur: 60-65 minuten | Jaar: 2023

Wat als reïncarnatie echt bestaat en je al je eerdere levens kunt herinneren? Alle goede herinneringen, maar ook alle pijn die je ooit gevoeld hebt. Alle keren dat je stierf. Het lijkt misschien spannend en interessant, maar als het erop aankomt is het leiden van een leven vol onwetendheid een stuk makkelijker, laat See You in My 19th Life zien.

De serie volgt Ban Ji-eum, die haar negentiende leven leidt. Ze kan zich al haar eerdere levens herinneren en aangezien ze meerdere keren jong stierf, zijn er nog altijd mensen uit haar vorige levens in leven. See You in My 19th Life begint als een liefdesverhaal waarin Ban Ji-eum op zoek gaat naar haar grote liefde uit haar vorige leven, maar blijkt later een heel andere rode draad te hebben.

En daarmee hebben we meteen het grootste punt van kritiek te pakken: de serie duurt onnodig lang en begint pas een beetje to the point te komen vanaf de achtste aflevering. De rest is vooral een langdradig geheel van een levenslange zoektocht naar een verloren gewaande liefde, wat in feite helemaal niets te maken heeft met wat de makers willen vertellen. Ze hadden ook kunnen volstaan met een tijdsprong die haar jeugd had overgeslagen.

Want in tegenstelling tot wat de eerste afleveringen suggereren, gaat See You in My 19th Life niet over een romantisch liefdesverhaal, maar over belangrijke levenslessen. De dingen die je je herinnert kunnen in jouw beleving anders zijn geweest dan in de beleving van anderen en hoe jij daar vervolgens mee omgaat is helemaal afhankelijk van je eigen instelling. Ben je bereid te vergeven en te vergeten, of leef je voor altijd met angsten, woede en wrok? En voor altijd is in het geval van Ban Ji-eum zo'n duizend jaar lang.

Deze mooie levensles komt helaas pas in de laatste aflevering echt duidelijk naar voren. Verder staat de serie bol van matig acteerwerk en slechte effecten. Tot overmaat van ramp is zo nu en dan zelfs een bandje te horen, omdat Hye-Sum Shin blijkbaar moeite heeft de tranen eruit te persen.

Om al die afleveringen te vullen worden verschillende zijlijntjes ingezet, die er helaas niet in slagen wat meer spanning en diepgang aan het verhaal toe te voegen. Alles blijft nogal aan de oppervlakte. Het is te voorzichtig en te lieflijk, alsof de makers bang zijn een risico te nemen door eens een wat gedurfder onderwerp aan te snijden.

De tijdsprongen tussen de verschillende eerdere levens zorgen voor wat vermakelijke afwisseling. Opvallend is dat voor alle levens andere acteurs worden ingezet, maar dat de rollen van de personages uit Ban Ji-eums eerste leven door dezelfde acteurs worden vertolkt als in haar negentiende leven. Enerzijds verhelderend, zo is het immers direct duidelijk om wie het gaat. Aan de andere kant schaadt het de geloofwaardigheid van het verhaal. Het is net iets té toevallig dat uitgerekend in dit leven al deze mensen weer samenkomen.

★★☆☆☆

See You In My 19th Life is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen