search
Recensie SkyShowtime-serie 'Juan Carlos: Downfall of the King'
Recensie

Recensie SkyShowtime-serie 'Juan Carlos: Downfall of the King'

Slecht geproduceerde en vrouwonvriendelijke documentaire, maar te smeuïg om niet door te kijken.

Regie: Anne von Petersdorff, Georg Tschurtsenthaler, Jan Zabeil | Afleveringen: 4 | Speelduur: 43-45 minuten | Jaar: 2023

Tijdens de coronalockdown verzocht de overheid ons om binnen te blijven. Niet naar werk en zeker niet op vakantie. En vervolgens vertrok het koningshuis gezellig naar Griekenland. Ze kwamen terug, maar Willem-Alexander vond ons een beetje overdreven reageren. Want zo is royalty: een stel verwende nesten dat meent alles te kunnen en mogen, en het plebs heeft het maar te accepteren. Niet best, maar het kan veel erger zo laat Juan Carlos: Downfall of the King duidelijk zien. Maar ook dat trouwe aanhangers ze ondanks alles blijven liefhebben.

Enkele jaren nadat Juan Carlos is gekroond tot de nieuwe koning van Spanje wil een militair leider een staatsgreep plegen. Maar Juan Carlos weigert er simpelweg in mee te gaan en wordt de held en redder van het land. Dat houdt in dat zijn jarenlange rokjesjagen door de vingers wordt gezien. Totdat Corinna ten tonele verschijnt. Juan Carlos gaat zo ver in haar liefhebben dat hij daarmee zijn eigen ondergang inluidt.

Deze documentaire haalt alle goedkope trucjes uit de kast: aanhoudende duistere tonen om het spannend en luguber te maken, cliffhangers aan het einde van afleveringen die zelden worden ingelost en herhalende beelden en onnodige zijpaden om het uit te kunnen rekken tot vier delen. Het is een immense intrige, krachtig genoeg om alles te dragen en geen poespas nodig te hebben.

Drie afleveringen lang is het een opsomming van wat die Juan Carlos allemaal heeft uitgevreten. Vervolgens komen de geïnterviewden die het allemaal goedpraten en verzachten. Zijn chronisch vreemdgaan wordt afgedaan alsof er niks mis mee was. Alles wat krom is wordt recht geluld met slappe argumenten of misplaatst sentiment.

Want de echte boosdoener is die vrouw, die Corinna die Juan Carlos vrijwillig heeft versierd en verwend. Onbegrijpelijk dat deze insinuaties worden aangehouden, vooral met een vrouw als een van de drie regisseurs van de serie. Ze werd door het slijk gehaald toen haar bestaan werd ontdekt, en de documentaire doet het nog eens dunnetjes over.

Niet dat Corinna zo'n onschuldig slachtoffer is. Ze begint een affaire met een getrouwde koning. Wat verwacht je? Dat je eindigt als Charles en Camilla? Corinna heeft zich haar leven lang overal tussen gewurmd, en dan ook nog via een verachtelijke wijze: het verkopen van wapens voor de jacht op onder andere olifanten en leeuwen. Ze is geen genie, maar absoluut geen dom blondje.

Ze hangt wel het slachtoffer uit (vanuit haar miljoenenpand in Engeland dat betaald is van een gigantische smak geld dat ze cadeau kreeg van Juan Carlos op het moment dat zijn land in een financiële crisis zat). Ze vertelt zelfs met een stalen gezicht dat ze boos werd toen ze Juan Carlos tijdens hun affaire zag flirten met een andere vrouw.

In de laatste afleveringen houdt het eindelijk op met Corinna als de enige boosdoener bestempelen. Maar tegen die tijd zal enige sympathie voor haar al verdwenen zijn. Haar gevecht gaat over miljoenen die ze heeft gekregen door de 'gold digger' uit te hangen. Maar goed: gegeven is gegeven, en om dit terug te eisen via smaad en laster en bedreigingen is fout.

Juan Carlos: Downfall of the King is een enigszins vrouwonvriendelijke, manipulatieve documentaire, maar het schandaal is uitermate intrigerend. De Spanjaarden kwamen in opstand, maar het is onbegrijpelijk dat ze niet tien keer zo sterk in opstand kwamen. Het is misselijkmakend hoe hun geliefde leider stiekem twee miljard vergaarde terwijl zijn onderdanen de hand op de knip moesten houden - en dat na een kerstspeech waarin hij aangaf dat mensen in hogere functies verplicht zijn om het goede voorbeeld te geven.

Het is fascinerend om te zien hoe mensen die door deze smeerlap gedupeerd zijn, verkondigen dat ze ondanks alles nog steeds van hem houden. Een van de sprekers is zelfs de ex-man van Corinna die op walgelijke wijze aantoont dat hij goede vriendjes is met Juan Carlos: voor het oog van de filmcrew belt hij de verbannen koning op en zegt tegen hem dat deze humorloze Duitsers hem niet geloven wanneer hij beweert dat ze close zijn. Zo is dit volk: geen klasse, geen moreel en geen schaamte.

Vergeleken met dit alles lijkt Wim-Lex zo slecht nog niet, maar dat maakt hem geen held - of een noodzakelijk figuur. De huidige koning van Spanje, de zoon van Juan Carlos, pakt het niet veel anders aan: die ging op een goedkope huwelijksreis om het volk te tonen dat ook hij voorzichtig met geld omging, maar achter hun rug kwam nog een tweede tripje van een halve ton. Het is verslavend om dit soort informatie binnen te krijgen. Aan de andere kant: wat doen we er mee? Helemaal niks.

★★★☆☆

Juan Carlos: Downfall of the King is te zien bij SkyShowtime.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen