search
De ongebruikte openingsscène van 'The Mummy' had onverwacht gevolg gehad
Films / Video/clip/featurette

De ongebruikte openingsscène van 'The Mummy' had onverwacht gevolg gehad

De avontuurlijke actiefilm 'The Mummy' uit 1999 had door een andere openingsscène een hele andere beleving kunnen zijn.

De film van regisseur Stephen Sommers, ook wel bekend van Odd Thomas en Deep Rising duurt ruim twee uur, was genomineerd voor een Oscar en is nog steeds een groot succes.

De film met Brendan Fraser, Rachel Weisz, John Hannah, Arnold Vosloo en Oded Fehr had zomaar heel anders over kunnen komen als de openingsscène uit het allereerste scenario was gebruikt.

Over de film


In de Egyptische woestijn hebben een aantal avonturiers, terwijl ze op zoek waren naar de ruïnes van Hamunaptra, een 3000 jaar oude vloek weten te ontwaken. De levend gemummificeerde hogepriester Imhotep ontwaakt en is op zoek naar wraak.

Met hem komen de tien plagen van Egypte tot leven en ontwaken angstaanjagende figuren uit de dood. De avonturiers moeten hun eigen huid zien te redden, maar tevens ligt het lot van de wereld in hun handen als ze Imhotep en alles wat met hem mee komt niet kunnen tegenhouden.

Grote verandering


Een groot deel van The Mummy was al geschreven door scenarioschrijvers Kevin Jarre en Lloyd Fonvielle voordat regisseur Stephen Sommers zich bij het project voegde. Door hem is de openingsscène van The Mummy anders.



Deze vertelt het huiveringwekkende verhaal van de moord op de farao door de hogepriester Imhotep, waarbij hij wordt onderworpen aan een vreselijke oud-Egyptische straf die gedoemd is hem in een monsterlijke mummie te veranderen.

In het originele scenario werd de scène verteld door Imhotep zelf. Uiteindelijk is ervoor gekozen om deze door Ardeth Bay, de leider van de Medjai, te laten vertellen. Dit werd pas gewijzigd toen Stephen Sommers erop wees dat de oude Egyptenaar Imhotep geen Engels zou kunnen spreken.

Hele andere toon


De openingsscène, verteld door Ardeth Bay, heeft een mythisch en onheilspellend aspect. De angstaanjagende toon waarmee het personage het drieduizend jaar oude verhaal vertelt, schildert de mummie af als een oud en verschrikkelijk kwaad, een wiens legende de voortdurende waakzaamheid van de Medjai rechtvaardigt.



Was dit verteld door Imhotep, dan zou het een heel andere toon aanslaan. Het zou dan veel gemakkelijker zijn om te sympathiseren met Imhoteps brutale rebellie tegen de farao.

The Mummy doet het goed als avonturenfilm omdat het de traditie voortzet van een sympathieke held tegenover een kwaadaardige tegenstander. Had Imhotep gesproken tijdens de openingsscène, had het zijn charme en zijn unieke formule aan kunnen tasten.

Waar te zien


Mocht je de film uit 1999 een keer willen streamen, dan kan je dat doen bij Netflix en bij Prime Video.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen