search
'The Winter King' is "de nieuwe Game of Thrones" en heeft nu al een groot voordeel
Series / Featured

'The Winter King' is "de nieuwe Game of Thrones" en heeft nu al een groot voordeel

Deze bewerking van de Arthurlegende heeft vanaf de start een voorsprong op 'Game of Thrones'.

Schrijver Bernard Cornwells trilogie Kronieken van de krijgsheren wordt verfilmd als The Winter King. Seizoen 1 van deze middeleeuwse fantasyserie over koning Arthur is in de VS op 20 augustus in première gegaan.

De vergelijking met Game of Thrones dringt zich natuurlijk automatisch op. Ook hier zien we de keuze voor een geleidelijke opbouw van het verhaal, maar er is daarnaast een belangrijk verschil.

Drama en intrige


Qua drama en intrige kan de serie zich makkelijk meten met de wereld van Westeros. Cornwells trilogie toont een bewerking van de legendarische verhalen over de Britse koning Arthur. De schrijver heeft naast dit fictieve materiaal ook gebruik gemaakt van historische personages uit de Middeleeuwen.

De monnik Derfer Cadarn (Stuart Campbell) is de verteller. Jaren na Arthurs (Iain De Caestecker) dood doet hij zijn relaas over zijn tijd als een van Arthurs strijders en vrienden. Arthur zelf is een bastaardzoon van koning Uther (Eddie Marsan) die door zijn vader verbannen wordt van de Britse Eilanden.

Toewerken naar einde


Cornwell biedt een eigen bewerking waarin we ook overige bekende figuren als Merlin (Nathaniel Martello-White) en Guinevere (Jordan Alexandra) tegenkomen. Het grote verschil met Game of Thrones is hier dat de boekenserie afgerond en volledig is.

The Winter King kan dus rustig toewerken naar grotere en meer spectaculaire scènes zonder dat men wat dat betreft uit de bocht vliegt. De schrijvers en showrunners weten hoe het de personages uiteindelijk vergaat. Hierdoor is het risico op een onevenwichtige serie gelijk een stuk kleiner geworden, hetgeen The Winter King een duidelijk voordeel oplevert ten opzichte van zijn populaire voorganger.

The Winter King is in de VS op het Amerikaanse MGM+ te zien. Het is op het moment van schrijven nog niet bekend of en wanneer de serie in Nederland te zien zal zijn.



Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen