'Band of Brothers': de ware betekenis van het 'currahee'-motto van de Easy Company

'Band of Brothers' motto ontrafeld

Het motto staat op het schild van de Easy Company afgebeeld, maar wat betekent het?

Valeria Milić, 14-09-2023 07:21

De eerste aflevering van het iconische Band of Brothers draagt als titel 'Currahee'. We komen er al snel achter dat dit de naam is van de berg waar de training van de soldaten begint. Maar waarom staat het eigenlijk op het schild?

Veroveren van de berg

De soldaten doorlopen hier een pittige training door de Currahee op en vervolgens af te rennen, wat totaal ongeveer 7 kilometer is. Wie het niet redt valt af. Als 'groentjes' is de eerste uitdaging dus om de bergtop te halen.

Onverwoestbare eenheid

Daarnaast is 'currahee' een verbastering van het Cherokee-woord 'gurahiyi'. De betekenis hiervan is niet helemaal zeker, maar men schat dat het woord 'staat op zichzelf/staat alleen' betekent. Dit verklaart de naam van de berg aangezien de Currahee de laatste berg is in de zogeheten Blue Ridge-bergketen.

Geleidelijk aan wordt duidelijk waarom Easy Company uitgerekend 'currahee' als motto koos. Het doel is om van hen een onverwoestbare eenheid te maken. De diepe banden die gesmeed worden zorgen ervoor dat ze als het ware als één man vechten. Op die manier is er sprake van 'alleen staan' in de strijd die hen te wachten staat.

Kijk Band of Brothers in zijn geheel op HBO Max.
Lees meer over: Band of Brothers, Scott Grimes, Damian Lewis, Ron Livingston, Peter O Meara, Tom Hanks

Populair nieuws

Populair nieuws

Geweldige oorlogsserie zet Netflix in vuur en vlam

Geweldige oorlogsserie zet Netflix in vuur en vlam