'Band of Brothers': de realiteit versus fictie in het historische drama

Het populaire historische drama heeft altijd bekend gestaan als historisch accuraat.

Valeria Milić, 23-08-2023 10:21

Het verhaal van de Easy Company wordt uitgebreid verteld in Band of Brothers. Vanaf hun training tot aan belangrijke veldslagen, de kijkers zien het van begin tot einde. Toch wijkt het verhaal op belangrijke punten af van de realiteit.
Tom Hanks, producent van de serie, heeft dit ook als zodanig erkend. Dit was naar aanleiding van zijn gesprek met majoor Richard Winters (in de serie gespeeld door Damian Lewis).

Meer authenticiteit

De majoor gaf aan Hanks aan dat hij had gehoopt op een meer waarheidsgetrouw verhaal. De militair gaf aan Hanks aan: "Ik had gehoopt op meer authenticiteit, in de richting van zo'n 80%". Hanks antwoordde hierop: "Majoor, dit is Hollywood. Mensen zijn al dolblij als we 12% waarheidsgetrouw zijn, en wij gaan voor de 17%".

Verhaal staat centraal

In Hollywood-producties staat het vertellen van een boeiend verhaal nu eenmaal op de eerste plaats. Dit houdt in dat bepaalde elementen in Band of Brothers aangepast zijn, maar het betekent niet gelijk dat een serie totale fantasie is.

Het verhaal biedt een goede weergave van normale mensen en de weerslag die een oorlog op hen heeft. Verder wordt een belangrijk onderdeel van de 20e-eeuwse geschiedenis getoond. Ondanks het feit dat majoor Winters, die alles zelf heeft meegemaakt, vond dat het aan accuraatheid ontbrak heeft Band of Brothers desalniettemin een sterk drama opgeleverd.

Kijk Band of Brothers in zijn geheel op HBO Max.
Lees meer over: Band of Brothers, Scott Grimes, Damian Lewis, Ron Livingston, Peter O Meara, Tom Hanks

Populair nieuws

Laatste serienieuws

Netflix pakt uit met grote WOII-oorlogsserie

Netflix pakt uit met grote WOII-oorlogsserie

Populair nieuws

Heel Netflix in de greep van nieuwe misdaadserie

Heel Netflix in de greep van nieuwe misdaadserie