Dit 'Band of Brothers'-personage was in het echt totaal anders: tv-serie versus werkelijkheid

In de serie werd hij neergezet als incompetente sul, maar dat bleek anders te zitten.

Valeria Milić, 13-08-2023 23:25

De miniserie Band of Brothers over de 101st Airborne Division, oftewel de Easy Company, is op waarheid gebaseerd. Dit betekent vanzelfsprekend niet dat alles precies wordt weergegeven zoals het zich destijds afspeelde.
Hetzelfde kan gezegd worden over de hoofdpersonen. Luitenant Norman Dike (Peter O' Meara) werd neergezet als incompetente leider bijgenaamd "Foxhole Norman". Hij was nergens te bekennen als je hem nodig had, maar het verhaal van de echte Norman Dike steekt anders in elkaar.

Ongeïnteresseerd figuur

In de serie wordt Lt. Dike overgeplaatst van de HQ Division om gevechtservaring op te doen. Vervolgens zien we een ongeïnteresseerd figuur: Dike loopt te gapen dan wel moet hij een "telefoontje aannemen". Tot overmaat van ramp beveelt hij de troepen om halt te houden tijdens een offensief terwijl ze onder vuur liggen. Lt. Dike lijkt niet iemand met wie je een oorlog wint.

Twee maal onderscheiden

Blijkens officiële documenten op People Pill was Lt. Dike zeker geen sul. Zo werd hij tot twee keer toe onderscheiden met een Bronzen Ster. De eerste keer was dit voor het leiden van een groep parachutisten in september 1944. Dit was in ons eigen Uden, waarbij "een belangrijke weg is verdedigd tegen terwijl [de troepen] volledig omsingeld waren".

Zijn tweede onderscheiding kreeg Lt. Dike toen hij op 3 januari 1945 in Bastogne "persoonlijk drie gewonden uit de vuurlinie verplaatste terwijl hij onder vuur lag". Na het einde van de Tweede Wereldoorlog maakte Lt. Dike zijn rechtenstudie af en had daarna een mooie loopbaan. In 1959 verhuisde hij met zijn gezin naar Zwitserland waar hij als advocaat werkzaam bleef tot aan zijn dood op 23 juni 1989.

Kijk Band of Brothers in zijn geheel op HBO Max.
Lees meer over: Band of Brothers, Scott Grimes, Damian Lewis, Ron Livingston, Peter O Meara

Populair nieuws

Laatste serienieuws

Wanneer speelt 'Fallout' zich eigenlijk af?

Wanneer speelt 'Fallout' zich eigenlijk af?

Populair nieuws

Spannende Netflix-thriller blijft een aanrader

Spannende Netflix-thriller blijft een aanrader