search
Recensie Apple TV+-serie 'Still Up'
Recensie

Recensie Apple TV+-serie 'Still Up'

Een romantische komedie over slapeloosheid die je in slaap doet vallen.

Regie: John Addis | Cast: Antonia Thomas (Lisa), Craig Roberts (Danny), Blake Harrison (Veggie), Rich Fulcher (Cat Man), Lois Chimimba (Amy), Luke Fetherston (Adam), Cathy Murphy (Nikki), Jo Martin (Angela), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 25-30 minuten | Jaar: 2023

Ben je nog wakker? Dat is een belangrijke vraag voor de kijker van Still Up. Antonia Thomas en Craig Roberts spelen in deze romantische komedie twee mensen die niet in slaap kunnen vallen. Helaas geldt dat niet voor de kijker. Het zal moeite kosten om niet weg te dommelen of simpelweg de serie af te zetten. Er gebeurt namelijk weinig om wakker voor te blijven.

Het plot is niets bijzonders, gewoon twee vrienden die stiekem verliefd zijn op elkaar. Dit wordt onthuld in de eerste aflevering, dus het is niet moeilijk te raden hoe het verhaal zal verlopen. Lisa woont met een vriend waar ze niet van houdt en werkt overdag blijkbaar zonder geslapen te hebben. Danny kreeg agorafobie na een traumatische gebeurtenis in zijn vorige relatie en verlaat zijn appartement niet meer. Hij kan kennelijk leven van de clickbait-lijstjesartikelen die hij 's nachts schrijft. Ze worden bijgestaan door een aantal stereotypische buren.

Er is niet veel romantische spanning tussen de hoofdpersonages, omdat ze vooral telefoneren en in weinig scènes samen zijn. Ze bedienen zich van het typische Britse gekibbel, maar zonder de chemie die je verwacht in een romkom. Thomas heeft in het verleden echter in series als Lovesick en zelfs in The Good Doctor laten zien dat ze dit wel kan. Roberts wordt schijnbaar getypecast als de onhandige nerd. Het meest sympathieke personage is Danny's buurman Adam, maar die heeft een kleine aanwezigheid zonder echte verhaallijn.

Roberts is naast acteur ook schrijver en regisseur. Hij heeft een affiniteit voor projecten over mentale gezondheid. Hij maakte onder andere de film Eternal Beauty, over een vrouw met paranoïde schizofrenie. Omdat Roberts zelf ook een angststoornis heeft, is het opvallend dat hij projecten blijft maken die mensen zoals hijzelf afbeelden als ongemakkelijk of zelfs gestoord. Still Up zal agorafobie niet begrijpelijker maken voor mensen zonder kennis daarvan. En mensen die er zelf last van hebben zullen er niet een goed gevoel van krijgen. Het moest misschien vertederend overkomen, maar dat is niet gelukt.

Still Up is naast een saaie en vergetelijke romkom ook een slechte weergave van mentale gezondheidsproblemen. Niet aan te raden dus voor wie meer wil weten over agorafobie. Daar zijn betere bronnen voor, die waarschijnlijk stukken minder saai zijn. Wie echter last heeft van slapeloosheid kan Still Up met een gerust hart aanzetten.

★☆☆☆☆

Still Up is te zien bij Apple TV+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen