search
Recensie Netflix-serie 'Beckham'
Recensie

Recensie Netflix-serie 'Beckham'

De Beckhams trekken tijdens interviews heel wat wonden open, maar de regisseur durft daar niet in te porren.

Regie: Fisher Stevens | Afleveringen: 4 | Speelduur: 66-76 minuten | Jaar: 2023

Fisher Stevens acteert al sinds de jaren zestig, maar zijn roem kwam voornamelijk in de jaren tachtig. Sindsdien heeft hij nooit stilgezeten, met recente rollen in Wes Anderson-films en een vaste bijrol in Succession. Van die serie lijkt hij te hebben geleerd dat je iets een stuk serieuzer kan laten overkomen door beelden van zware klassieke muziek te voorzien. Want dat doet hij met zijn documentaire Beckham, waardoor voetbal(lers) meer lagen lijken te hebben dan in werkelijkheid. Er had echte diepgang kunnen zijn als er wat langer bij pijnlijke onderwerpen was blijven hangen.

Beckham draait om misschien wel de bekendste voetballer ooit. Want behalve zijn carrière was er ook nog zijn huwelijk met een Spice Girl en zorgde de opdringerige en leugenachtige Britse pers ervoor dat er genoeg smeuïge roddels waren om de aandacht van de hele wereld te trekken. De serie toont David Beckhams verloop als professionele voetballer tot aan zijn pensioen. Voor fans zal dit een nostalgisch reisje zijn, maar verder heeft de documentaire weinig nieuws te bieden.

De emoties en problemen die voorzichtig worden aangestipt zullen de gemiddelde voetbalfanaat koud laten en zijn fans doen denken dat hun messias het maar zwaar had. De serie heeft meer te bieden voor degenen die Beckhams loopbaan nooit gevolgd hebben. Die kijker zal het ook opvallen dat er behoorlijk wat opgekropte emoties zijn bij David en zijn vrouw Victoria.

In de eerste aflevering wordt genoeg tijd uitgetrokken om te laten zien hoe het hele land hem in de jaren negentig uitkotste vanwege een akkefietje tijdens het WK, dat Engeland daardoor zou hebben verloren. Maandenlang werd er op het veld en op straat gescholden en gespuugd. Dat kan iemand toch mogelijk zomaar van zich af laten glijden?

Nee, zeker niet. Dat snappen we allemaal. Dus regisseur Stevens, wiens stem regelmatig buiten beeld te horen is, blijft niet bij het onderwerp om te vragen hoe Beckham destijds met die emoties omging. Of tegenwoordig, want Beckham wordt er nog steeds niet vrolijk van. Tweede aflevering: Beckhams vader blijkt extreem dwingend en kritisch te zijn geweest. Oké, besproken. Snel door naar het volgende.

Zo zijn er meerdere onderwerpen waarover de Beckhams openhartig zijn wanneer ze worden aangekaart. Ze lijken bereid om alles op tafel te gooien, maar Stevens oogt angstig om met te veel persoonlijke vragen zijn band met het koppel te verliezen. Aan het einde van de laatste aflevering zegt Victoria zowaar dat deze documentaire voelde als therapie, omdat over alles praten haar deed beseffen dat ze over meerdere zaken haar emoties destijds heeft onderdrukt. Wat een gemiste kans.

Dat betekent niet dat de ellende die ze hebben moeten doorstaan niet aankomt. Want er was niet alleen gedoe met de pers en het voetbalpubliek, maar ook nam David zijn echtgenote meerdere malen voor lief. Nog suf van de zojuist plaatsgevonden bevalling van hun eerste kind vraagt hij haar om zijn kapsel in orde te maken voordat hij de pers te woord staat. Per direct reizen naar Spanje, per direct reizen naar Amerika – amper waarschuwing vooraf en zij moest alles maar regelen. En, oh ja, zijn affaire. Het schandaal waar nog geen vijf minuten aan vuil wordt gemaakt.

Hierdoor wordt David steeds gepresenteerd als bijna feilloze sympathieke vent. Hij is zeker geen slechte man, zeker niet vergeleken met bekende Nederlandse voetballers die werden opgepakt voor drugshandel of iemand doodrijden omdat ze onder invloed achter het stuur zaten. Beckhams zonden beperken zich tot egocentrisch gedrag binnen zijn gezin en ijdelheid. Over beide punten, vooral die tweede, wordt vrij nonchalant gedaan.

Kijkers van de serie Ted Lasso zullen inzien dat het personage van Jamie Tartt onsubtiel is gebaseerd op David Beckham. Hij stelt zich bescheiden en onschuldig op, maar de archiefbeelden tonen dat hij een enorme showpik was op het veld en sowieso een gigantische ijdeltuit – het is te zien dat meneer wat cosmetische ingrepen heeft gehad. Victoria Beckham lijkt qua uiterlijk zelfs behoorlijk op het personage Keeley.

Beckham is een duidelijk verslag van David Beckhams voetbalcarrière. Er zijn veel beelden van wedstrijden die soms lang doorgaan en de overdreven achtergrondmuziek probeert er meer van de maken dan wat het eigenlijk is: gewoon een volkssport. Maar dat hij er een enorm talent voor had, dat is wel duidelijk. Stevens had een deel van die tijd beter kunnen besteden aan doorvragen bij gevoelige onderwerpen. Nu blijft het allemaal aan de oppervlakte, zelfs al heeft de familie Beckham zich kwetsbaar opgesteld. En ach, het is niet alsof de Beckhams armoedig uit alle ellende zijn gekomen.

★★★☆☆

Beckham is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen