search
'The Sopranos' veranderde drastisch door een sterfgeval: de rode draad was in een klap weg
Series / Featured

'The Sopranos' veranderde drastisch door een sterfgeval: de rode draad was in een klap weg

Schrijver David Chase onthult in de Talking Sopranos-podcast hoe de misdaadserie er eerst uitzag.

The Sopranos is een iconische dramaserie. Het gaat vooral over New Jersey-mafioso Tony Soprano (James Gandolfini) die in therapie gaat. Als kijker leer je vooral de karaktereigenschappen van de hoofdpersonen kennen.

Tony's relatie met zijn labiele moeder Livia heeft een centrale rol in het verhaal. David Chase verduidelijkt dat de voortijdige dood van actrice Nancy Marchand, die in de serie de moeder van Tony speelt, de makers ertoe dwong om het verhaal drastisch te veranderen.

Niet langer de rode draad


Livia Soprano was gebaseerd op Chase's eigen moeder: een wispelturige en manipulatieve vrouw die haar frustraties afreageert op haar zoon. Chase: "Mijn plan was om Livia tegen Tony te laten getuigen. Ze werd betrapt met gestolen vliegtickets die ze van haar zoon had gekregen. De insteek was die van een moeder die haar eigen zoon keer op keer dwarszit en verraadt".

Het verhaal over Tony's problematische relatie met Livia kon na Marchands overlijden niet langer een rode draad vormen. De makers vonden echter een manier om Livia's invloed ook na haar dood voelbaar te maken.

Een leven lang


Dit zag je vooral in Tony's relaties met vrouwen, die stuk voor iets weg hebben van Livia. Zo heeft Tony een relatie met Gloria Trillo (Annabella Sciorra). Door haar grillige gedrag zegt Tony op een gegeven moment tegen haar: "Ik ken je mijn hele leven al".Verder is daar Annalisa Zucca (Sofia Milos), die net zoals Livia achter de schermen een misdaadorganisatie runt. Tony's vrouw Carmela (Edie Falco) is de vrouw die qua uiterlijk op zijn moeder lijkt.

Waar te zien?


Je kunt The Sopranos volledig bekijken op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen