search
Recensie Netflix-serie 'Élite' seizoen 7
Recensie

Recensie Netflix-serie 'Élite' seizoen 7

De verveelde tieners van de Madrileense eliteschool gaan nu zelf ook vervelen.

Regie: Lino Escalera, Menna Fité, Roger Gual, e.a. | Cast: André Lamoglia (Iván), Omar Ayuso (Omar), Valentine Zenere (Isadora), Carmen Arrufat (Sara), Alex Pastrana (Raúl), Fernando Lindez (Joel), Mirela Balix (Chloe), Gleb Abrosimov (Eric), Álvaro de Juana (Didac), Ander Puig (Nico), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 47-61 minuten | Jaar: 2023

Tijdens de eerste scènes van alweer het zevende seizoen van de Spaanse tienerglamourserie Élite wordt de draad van eind vorig jaar opgepakt en dient de vraag zich aan wie ook alweer de personages waren. Nooit een goed teken als ze al zo snel uit de recente herinnering zijn gewist. Langzaamaan komen de herinneringen terug, maar de tijdelijke vlaag van geheugenverlies duidt op de volledige inwisselbaarheid van de personages.

Van realisme moest de reeks van Carlos Montero en Darío Madrona het al nooit echt hebben. Stinkend rijke tieners die naar een pocherige privéschool in Madrid gaan en in een jaar meer meemaken dan een volwassene in zijn hele leven. Ze worstelen nauwelijks met hun populariteit, maar vooral met zichzelf en elkaar. Ze lopen decadente feestjes af, houden hun opvoeders op afstand en copuleren frequenter dan een sprong konijnen. Heerlijk escapisme, een guilty pleasure zelfs. Maar de formule gaat nu echt vervelen.

Het vorige seizoen nam nog wat gewaagde afslagen door te werken met belangrijke thema's als genderidentiteit en huiselijk geweld. Voor de acht afleveringen van het zevende seizoen wordt hier nog inspiratieloos op voorgebouwd, maar het conflict ontbreekt grotendeels. Influencer-powerkoppel Sara en Raúl heeft nog steeds meer aandacht voor de likes dan voor zijn toxische machtsrelatie, waarbij hij losse handjes heeft.

Seizoen zes eindigde met een schietpartij, de dood van een belangrijk personage en Iván, de Braziliaanse zoon van een topvoetballer, die met een been in het gips belandde. Hij speelt nog steeds een grote rol, want ex Patrick heeft zijn hielen gelicht, maar Iván vindt in pizzakoerier Joel en zijn blokjesbuik een nieuwe crush. Deze Joel blijkt echter in zijn vrije tijd zijn blokjes te tellen met Omar, een personage dat we al vanaf het begin van Élite volgen.

Omar heeft als 'te oude tiener' met een unibrow weinig te zoeken op eliteschool Las Encinas, maar wordt aangetrokken om een nieuwe communicatieapp te ondersteunen. Dit subthema, bedoeld om depressie onder tieners onder de aandacht te brengen én om weer een driehoeksverhouding aan te stippen, sterft een vroege dood. Interessanter is de missie van het nieuwe schoolhoofd, een undercoverpolitieagent voornemens om de schietpartij op te helderen. Tijdens zijn opdracht komt deze Luis achter een groter schandaal.

Voornaamste nieuwkomer is een behoorlijk nymfomane roodharige dame. Deze Chloe heeft de kunst van het verleiden van haar moeder geleerd en lost alles op met seks. Zonder enig gevoel van eigenwaarde naait ze erop los en brengt zelfs een eigen sekstape in omloop. Naast Chloe maken we kennis met Eric, de neef van transgender personage Nico. Eric komt uit de krakerswereld en zit net als Omar behoorlijk in de knoop met zichzelf.

Volwassenen spelen ditmaal een wat prominentere rol, maar in plaats van zich te bemoeien met hun kroost spelen ze de tieners tegen elkaar uit. Slecht voorbeeld doet kennelijk volgen, want er lopen behoorlijk wat verknipte zielen rond op de school, Het mag een raadsel heten wanneer de pubers, in werkelijkheid acteurs van soms ver in de twintig, lessen volgen.

Het is opmerkelijk hoe Élite zo lang wegkwam met zo veel onwaarschijnlijkheden. Er ging een nauwelijks te bevatten aantrekkingskracht uit van de veel te knappe tieners – sommigen rechtstreeks van de catwalk geplukte modellen – en hun onwaarschijnlijke levens. Veruit het interessantste personage lijkt lange tijd Chloe, want er moet toch iets achter haar tactiek van haar zorgen wegneuken schuilgaan. De jongedame lijkt een ontwikkeling door te maken, maar de schrijvers pakken niet door en laten het personage in het luchtledige zweven.

Dat laatst geldt voor veel thema's en personages. Vorige seizoenen begonnen doorgaans met een misdaad die in de daaropvolgende afleveringen werd uitgepluisd. Niets van dat alles in dit zevende seizoen. Het thrillerelement is niet vergeten, maar wordt er met de overdadig gestylede haren bijgesleept. Volgend jaar volgt nog een achtste seizoen van Élite en dan vinden de makers het wel mooi geweest. Deze conclusie hadden ze al eerder mogen trekken. Zelfs mooie mensen en hun vlammende outfits en extravagante levens gaan op den duur vervelen.

★★☆☆☆

Élite is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen