search

Ons nieuws van zondag 22 oktober 2023

Recensie Netflix-serie 'Kaala Paani'
Recensie

Recensie Netflix-serie 'Kaala Paani'

Intrigerend verhaal over hoe de mensheid de natuur niet in de hand heeft.

Regie: Amit Golani, Sameer Saxena | Cast: Arushi Sharma (Jyotsana), Radhika Mehrota (Ritu), Sukant Goel (Chiranjeevi), Ashutosh Gowariker (Zibran), Amey Wagh (Ketan), Mona Singh (Dr. Singh), Veenah Naair (Parvathy), Aradhya Ajana (Kaddu), e.a. | Afleveringen: 7 | Speelduur: 57-70 minuten | Jaar: 2023

Dat de coronapandemie genoeg inspiratie heeft geboden voor nieuwe verhalen blijkt wel uit Kaala Paani. De makers van deze serie koppelen het thema van een virus dat zich razendsnel verspreidt aan een bijzondere eilandengroep die tot India behoort: de Andamanen en Nicobaren, een archipel in de Golf van Bengalen. Een zeer geschikte setting voor een verhaal over de uitbraak van een besmettelijke ziekte, want het toeristische gebied is vele kilometers verwijderd van het vasteland. Een perfect recept voor paniek dus, want niemand kan een kant op.

De titel heeft een tweeledige betekenis. In de tijd van de Britse bezetting werd de archipel namelijk gebruikt als gevangenis, genaamd Kalapani. Deze term wordt door de Indiase bevolking nog altijd gebruikt om een afgesloten plek aan te duiden. Erg toepasselijk dus voor een eiland waar na de uitbraak van een even dodelijke als besmettelijke ziekte niemand meer op of af mag. Maar Kaala Paani betekent ook 'zwart water' en die betekenis is eveneens zeer toepasselijk. Al snel blijkt namelijk dat de ziekte, met als opvallend symptoom zwarte uitslag in de nek, zich verspreidt via het net aangelegde waterleidingsysteem.

Dat de makers alles goed doordacht hebben blijkt niet alleen uit de titel. Kaala Paani zit verrassend sterk in elkaar en bevat plotlijnen die naadloos op elkaar aansluiten. Diverse terugblikken zorgen voor nieuwe informatie en geven het verhaal extra diepgang. Zo blijkt toeristengids Chiranjeevi een verrassende connectie te hebben met de inheemse bevolking waar hij een afkeer van heeft, die mogelijk verklaart waarom hij immuun te zijn voor de ziekte.

Het verhaal wordt dan ook steeds interessanter. In de eerste aflevering lijkt er bijna te veel informatie te worden gegeven. De vragen hoe de ziekte zich verspreidt en waar deze is ontstaan worden namelijk direct beantwoord, terwijl menig andere serie voor dergelijk vraagstukken zonder aarzelen een heel seizoen uittrekt. De makers van Kaala Paani komen meteen tot de kern en gebruiken de resterende afleveringen om meer context en diepgang te creëren.

Niet alleen het verhaal zit goed in elkaar, ook technisch valt er weinig aan te merken. Zo wordt de vader van de kleine Kaddu bijvoorbeeld in de jungle aangevallen voor een slang die nauwelijks van echt te onderscheiden is. Bovendien gaan de verschillende camerastandpunten mooi vloeiend in elkaar over. Spannende of emotionele momenten, en daar zijn er gezien de hoge dosis drama meer dan genoeg van, worden ondersteund door passende muziek. Kaala Paani zal dan ook menig hart weten te raken met zowel vele tragische als hartverwarmende gebeurtenissen.

Het slot laat nog genoeg te raden over. Het zou het einde van het verhaal kunnen betekenen, maar schept meer dan genoeg mogelijkheden om de serie voor te zetten. Want hoe ontwikkelt de ziekte zich verder? Wat gebeurt er met de inheemse bevolking? En wordt de rest van de wereld deze dodelijke ziekte bespaard? De makers blijven de antwoorden op deze vragen voorlopig nog even schuldig.

Naast vermaak lijkt Kaala Paani ook een les mee te geven: wij kunnen met onze wetenschap heel veel, maar we zullen het niet altijd winnen van de natuur. En als de rust van de natuur verstoord wordt om aan de hebzucht van de mensheid te kunnen voldoen, kan het weleens zo zijn dat de natuur ons drie keer zo hard terugpakt.

★★★★☆

Kaala Paani is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Waar is 'House'-acteur Hugh Laurie nu? Een overzicht van zijn projecten na de serie
Series / Nieuws

Waar is 'House'-acteur Hugh Laurie nu? Een overzicht van zijn projecten na de serie

Hugh Laurie heeft zeker niet stilgezeten sinds het einde van 'House'.

Hugh Lauries Dr. Gregory House was nogal een uniek personage: hij redde iedere dag levens, maar gedroeg zich vaak als de gemeenste persoon op aarde. House veroverde in rap tempo de hele wereld, won miljoenen trouwe fans én twee Golden Globes. Maar wat heeft Laurie allemaal gedaan na het einde van de serie?

Na zijn rol in House, nam Laurie even afstand van televisieseries. Hij speelde de rol van een excentrieke geschiedenisleraar in de Australische dramafilm Mr. Pip. Het leek er even op dat hij de hoofdrol zou spelen in de piratenserie Crossbones, maar uiteindelijk sloeg de acteur de rol af en ging deze naar John Malkovich.

Eerste flop


Laurie sloeg zich echter al snel aan bij Tom Hiddleston in de serie The Night Manager, over een hotelmanager die wordt gerekruteerd om een internationale keten van wapenhandelaars te ontmaskeren. Zijn volgende project was de Disney-film Tomorrowland, wat zijn eerste mislukking in lange tijd werd. De film was een grote flop en kreeg negatieve recensies.

Na deze flop deed Laurie snel opnieuw een doktersjas aan, dit keer als een forensisch psychoneuroloog in de tv-serie Chance. De serie werd na twee seizoenen gecanceld, hoewel deze redelijk positieve recensies kreeg.

Nieuwe Netflix-serie


De acteur bleef de kleine schermen veroveren met een hoofdrol in de satirische sci-fi-serie Avenue 5, over een groep rijke mensen die op een cruiseschip in de ruimte is gestrand. Daarna veranderde Laurie in een oplichter. De acteur gaf zijn stem aan de hoofdpersoon van de animatie The Amazing Maurice, gebaseerd op het boek van Terry Pratchett.Zeer binnenkort kunnen we Laurie weer op ons scherm zien, in de miniserie All the Light We Cannot See. De Netflix-serie komt op 2 november uit en vertelt het verhaal van een blinde Franse vrouw en een jonge Duitse soldaat wiens paden elkaar kruisen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bekijk House op SkyShowtime.Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Onthuld: Het indrukwekkende salaris van Matthew Gray Gubler voor 'Criminal Minds'
Series / Nieuws

Onthuld: Het indrukwekkende salaris van Matthew Gray Gubler voor 'Criminal Minds'

'Criminal Minds' heeft acteur Matthew Gray Gubler nogal wat opgeleverd.

Acteur Matthew Gray Gubler is in zijn rol als Spencer Reid een echte favoriet onder fans van Criminal Minds. Hij werd hiervoor dan ook rijkelijk betaald en deze verdiensten hebben in de loop der tijd een aanzienlijk vermogen opgeleverd.

De bijzondere combinatie van de genialiteit en sociale onhandigheid van Spencer Reid maakte hem tot een geliefd personage, waardoor de rol maar liefst vijftien seizoenen lang werd vertolkt door Gubler. En hoewel dit een van de meest bekende rollen is van de acteur, is het natuurlijk niet zijn enige prestatie die bijdroeg aan zijn vermogen.

Gevarieerd cv


Gubler heeft een opmerkelijk gevarieerde carrière. Hij is acteur, schilder/illustrator, houdt zich bezig met modellenwerk, en heeft professioneel geregisseerd - waaronder twaalf afleveringen van Criminal Minds. Met zo'n gevarieerd cv is het geen wonder dat Gubler de status van multimiljonair heeft bereikt.

Gubler verscheen in bijna elke aflevering van de eerste vijftien seizoenen van Criminal Minds. Binnen die tijd werd volgens Looper gedocumenteerd dat Gubler aan het einde van de serie tot $150.000 per aflevering ontving. Afgezien van het reguliere basissalaris van Gubler, schat TheList dat de acteur jaarlijks ongeveer $3,5 miljoen verdiende aan de serie via syndicatie.

Miljonair


Zonder enige twijfel heeft de rol van Reid ertoe bijgedragen dat Gubler miljonair is geworden, en in feite zou de rol hem nog meer fortuin kunnen opleveren. Twee jaar nadat de serie uit 2005 was geëindigd, werd Criminal Minds nieuw leven ingeblazen, onder de nieuwe titel Criminal Minds: Evolution. Een groot deel van de originele cast was weer aanwezig, maar Gubler niet.Toch zou het heel goed kunnen dat de acteur wel in het tweede seizoen van de revival te zien zal zijn, wat hem natuurlijk weer meer zou opleveren. Bekijk Criminal Minds op Disney+.Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Onbegrijpelijke plottwist in 'How I Met Your Mother' is nog steeds een grote grap
Series / Nieuws

Onbegrijpelijke plottwist in 'How I Met Your Mother' is nog steeds een grote grap

Waarom werd alles in 'How I Met Your Mother' zo ingewikkeld gemaakt?

Het lijkt erop dat wanneer schrijvers niet weten wat ze met een liefdesverhaal aan moeten, ze maar besluiten er een liefdesdriehoek van te maken. Soms werkt dat, maar vaak is het gewoon onnodig en voegt het niets toe aan het verhaal.

Dit laatste was het geval bij How I Met Your Mother. Het belangrijkste koppel van de serie waren Robin en Ted, maar het grootste deel van de serie waren ze niet eens samen. Daar waren veel redenen voor, maar de belangrijkste was dat ze allebei andere dingen wilden in het leven.

Onverwachte wending


Teds droom was om een vrouw te vinden die voor altijd bij hem zou zijn en zijn kinderen zou baren, terwijl Robin juist een carrièrevrouw was en haar leven niet aan familiezaken wilde wijden. Toen ze echter samen waren, hadden ze een onmiskenbare chemie en leken ze veel om elkaar te geven.

Voor het grootste deel van de serie twijfelden we er niet aan dat ze samen zouden eindigen. Maar dat ging allemaal in rook op toen de schrijvers besloten Robin en Barney samen te brengen... Dit was nogal een riskante zet en ook absoluut een onverwachte wending.

Onnodig


Waarom werd deze beslissing überhaupt genomen? Fans begonnen langzaamaan te geloven dat er iets zou kunnen opbloeien tussen Barney en Robin, en dat is heel logisch. Ze leken in veel opzichten op elkaar. Maar net toen we in hen als koppel begonnen te geloven, kwamen we erachter dat Ted nog steeds verliefd was op Robin.En eerlijk gezegd kregen we na de scène met het medaillon het gevoel dat zij ook nog gevoelens had voor hem. Maar hoe dan ook, de schrijvers gingen door met de bruiloft, om hen drie jaar later weer te laten scheiden. Het lijkt er sterk op dat de schrijvers van de serie zich gewoon een beetje verveelden. Bekijk How I Met Your Mother op Disney+.Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Fans in afwachting: Krijgt 'The Bear' een vervolg in seizoen 3?
Series / Nieuws

Fans in afwachting: Krijgt 'The Bear' een vervolg in seizoen 3?

Geruchten over vernieuwing van seizoen 3 van 'The Bear' nemen toe na een ingetrokken aankondiging op Variety

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
Een aankondiging van nieuw seizoen van The Bear lijkt steeds dichterbij te komen na een ingetrokken aankondiging op de site van Variety.

De geruchten over een vernieuwing van seizoen 3 van The Bear nemen toe nu oude opmerkingen van de showrunner van afgelopen zomer weer naar boven komen en nieuwe geruchten het internet verhitten.

Variety


In een artikel op de site van Variety moest een aankondiging van het derde seizoen weer intrekken. Het ging om een podcastinterview met Mike Krzyzewski, beter bekend als Coach K.

Zijn boek 'Leading with the Heart' wordt in het tweede seizoen aan Ayo Edebiri's personage Sydney cadeau gedaan.

"What the hell is The Bear?"


Wanneer Krzyzewski in het interview geconfronteerd wordt met het gebruik van zijn boek in de serie, laat de beroemde coach merken dat hij nog nooit van de serie gehoord heeft: "What the hell is 'The Bear'?"Inmiddels is Coach K helemaal op de hoogte van The Bear en heeft zelfs een gesigneerd exemplaar van zijn boek aan Ayo Edebiri cadeau gedaan.

Verlenging


Vanwege de populariteit van The Bear zal er na dit foutje waarschijnlijk snel een officiële reactie komen van FX, de productiemaatschappij van de serie.

Nu de schrijversstaking voorbij is kan het derde seizoen in ieder geval verder met filmen. En dat gebeurt in een waanzinnig tempo: "Het filmen voor het tweede seizoen duurde maar 39 dagen," vertelt bedenker Chris Storer.Storer vertelt ook dat Ayo Edebiri enkele afleveringen van het derde seizoen zal regisseren: "Het was geweldig om Ayo die week op de set te hebben."

The Bear is nu te zien op Hulu en Disney+.Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Disney+ zet deze week 5 nieuwe afleveringen online, met o.a. het spannende 'Goosebumps'
Series / Nieuws

Disney+ zet deze week 5 nieuwe afleveringen online, met o.a. het spannende 'Goosebumps'

Hou je van actie, reality en een flinke dosis griezelen zit je op Disney+ deze week goed.

Hieronder het wekelijkse overzicht met de drie meest opvallende series uitgelicht, inclusief trailer.The Kardashians (seizoen 4 - aflevering 5)Verschijnt op: Donderdag 26 oktober
Genre: Reality-TV
Kijk op: Disney+

Synopsis: In deze gloednieuwe serie over de bekende, populaire familie krijg je volledige toegang tot hun leven. Kris, Kourtney, Kim, Khloé, Kendall en Kylie laten de camera's weer toe om de waarheid achter de krantenkoppen te onthullen.

Goosebumps (seizoen 1 - aflevering 7)Verschijnt op: Vrijdag 27 oktober
Genre: Avontuur / Komedie / Fantasy
Kijk op: Disney+

Synopsis: Wanneer een klein stadje wordt achtervolgd door het verleden, moet een groep tieners het naderende onheil zien tegen te houden.

Loki (seizoen 2 - aflevering 4)Verschijnt op: Vrijdag 27 oktober
Genre: Actie / Avontuur / Fantasy
Kijk op: Disney+

Synopsis: In Loki van Marvel Studios vervolgt de listige schurk Loki (Tom Hiddleston) zijn rol van de God van het Onheil in een nieuwe serie die plaatsvindt na de gebeurtenissen in Avengers: Endgame.

Overige series nieuw op Disney+Hieronder de overige series die deze week op Disney+ verschijnen.

25 oktober: I leoni di Sicilia (seizoen 1) - Drama / Geschiedenis / Romantiek - De broers Paolo en Ignazio Florio verlaten Calabrië voor Palermo, waar ze een kruidenzaak openen. Paolo's zoon Vincenzo, gedreven door ambitie, verandert het in een zakenimperium. Terwijl hij werkt aan het vestigen van Florio naam, zorgt zijn liefde voor Giulia ervoor dat hij zijn adellijke ambities opgeeft.

25 oktober: The Worst of Evil (seizoen 1 - aflevering 10-12) - Actie / Misdaad / Drama - In 1995 begint een onderzoek om de drugskartels van Korea, China en Japan te ontmantelen. Plattelandsdetective Junmo gaat undercover binnen de opkomende Gangnam Union, zich niet bewust van de complexe relatie tussen z'n vrouw en de baas van de bende. Hun verbonden lot leidt tot de ergste scenario's.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Doorbraak verwacht: stakende acteurs hervatten onderhandelingen met grote studio's
Series / Nieuws

Doorbraak verwacht: stakende acteurs hervatten onderhandelingen met grote studio's

Eindelijk lijkt een oplossing nabij voor een maandenlang conflict tussen artiesten en studio's.

Het zal hoogstwaarschijnlijk later op meerdere scholen besproken worden: hoe een conflict tussen uitvoerende artiesten en grote studio's op te lossen. Er is voor de acteurs in ieder geval goed nieuws.


De stakingen in Hollywood zijn al maandenlang aan de gang. De schrijversvakbond WGA begon met staken voor betere voorwaarden en later volgde de acteursvakbond SAG-AFTRA. Laatstgenoemde gaat komende week weer naar de onderhandelingstafel.

Oplossing hopelijk nabij


Voor de schrijvers van de WGA is het gedoe gelukkig voorbij. Zij zijn recentelijk in overeenstemming gekomen na langdurig onderhandelen. Nu is het aan de beurt aan de AMPTP die weer openstaan om de gesprekken te hervatten.

De AMPTP is de overkoepelende organisatie die de grote studio's vertegenwoordigt. Eerder besloten zij de onderhandelingen met de SAG-AFTRA te beëindigen omdat ze vonden dat de twee partijen te ver uit elkaar lagen.

De tijd loopt maar door


De hervatting van de gesprekken komt ook tegen de achtergrond van een tikkende klok voor de mogelijkheid om nieuwe tv-afleveringen of films te schieten voordat het jaar eindigt. Aanstaande dinsdag hervatten beide partijen weer de onderhandelingen.De vier afgevaardigden om de studio's te vertegenwoordigen waren Bob Iger van Disney, Donna Langley van NBCUniversal, Ted Sarandos van Netflix en David Zaslav van Warner Bros. Discovery. Het is niet duidelijk of zij ook bij de komende gesprekken aanwezig zijn.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Recensie Netflix-serie 'Élite' seizoen 7
Recensie

Recensie Netflix-serie 'Élite' seizoen 7

De verveelde tieners van de Madrileense eliteschool gaan nu zelf ook vervelen.

Regie: Lino Escalera, Menna Fité, Roger Gual, e.a. | Cast: André Lamoglia (Iván), Omar Ayuso (Omar), Valentine Zenere (Isadora), Carmen Arrufat (Sara), Alex Pastrana (Raúl), Fernando Lindez (Joel), Mirela Balix (Chloe), Gleb Abrosimov (Eric), Álvaro de Juana (Didac), Ander Puig (Nico), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 47-61 minuten | Jaar: 2023

Tijdens de eerste scènes van alweer het zevende seizoen van de Spaanse tienerglamourserie Élite wordt de draad van eind vorig jaar opgepakt en dient de vraag zich aan wie ook alweer de personages waren. Nooit een goed teken als ze al zo snel uit de recente herinnering zijn gewist. Langzaamaan komen de herinneringen terug, maar de tijdelijke vlaag van geheugenverlies duidt op de volledige inwisselbaarheid van de personages.

Van realisme moest de reeks van Carlos Montero en Darío Madrona het al nooit echt hebben. Stinkend rijke tieners die naar een pocherige privéschool in Madrid gaan en in een jaar meer meemaken dan een volwassene in zijn hele leven. Ze worstelen nauwelijks met hun populariteit, maar vooral met zichzelf en elkaar. Ze lopen decadente feestjes af, houden hun opvoeders op afstand en copuleren frequenter dan een sprong konijnen. Heerlijk escapisme, een guilty pleasure zelfs. Maar de formule gaat nu echt vervelen.

Het vorige seizoen nam nog wat gewaagde afslagen door te werken met belangrijke thema's als genderidentiteit en huiselijk geweld. Voor de acht afleveringen van het zevende seizoen wordt hier nog inspiratieloos op voorgebouwd, maar het conflict ontbreekt grotendeels. Influencer-powerkoppel Sara en Raúl heeft nog steeds meer aandacht voor de likes dan voor zijn toxische machtsrelatie, waarbij hij losse handjes heeft.

Seizoen zes eindigde met een schietpartij, de dood van een belangrijk personage en Iván, de Braziliaanse zoon van een topvoetballer, die met een been in het gips belandde. Hij speelt nog steeds een grote rol, want ex Patrick heeft zijn hielen gelicht, maar Iván vindt in pizzakoerier Joel en zijn blokjesbuik een nieuwe crush. Deze Joel blijkt echter in zijn vrije tijd zijn blokjes te tellen met Omar, een personage dat we al vanaf het begin van Élite volgen.

Omar heeft als 'te oude tiener' met een unibrow weinig te zoeken op eliteschool Las Encinas, maar wordt aangetrokken om een nieuwe communicatieapp te ondersteunen. Dit subthema, bedoeld om depressie onder tieners onder de aandacht te brengen én om weer een driehoeksverhouding aan te stippen, sterft een vroege dood. Interessanter is de missie van het nieuwe schoolhoofd, een undercoverpolitieagent voornemens om de schietpartij op te helderen. Tijdens zijn opdracht komt deze Luis achter een groter schandaal.

Voornaamste nieuwkomer is een behoorlijk nymfomane roodharige dame. Deze Chloe heeft de kunst van het verleiden van haar moeder geleerd en lost alles op met seks. Zonder enig gevoel van eigenwaarde naait ze erop los en brengt zelfs een eigen sekstape in omloop. Naast Chloe maken we kennis met Eric, de neef van transgender personage Nico. Eric komt uit de krakerswereld en zit net als Omar behoorlijk in de knoop met zichzelf.

Volwassenen spelen ditmaal een wat prominentere rol, maar in plaats van zich te bemoeien met hun kroost spelen ze de tieners tegen elkaar uit. Slecht voorbeeld doet kennelijk volgen, want er lopen behoorlijk wat verknipte zielen rond op de school, Het mag een raadsel heten wanneer de pubers, in werkelijkheid acteurs van soms ver in de twintig, lessen volgen.

Het is opmerkelijk hoe Élite zo lang wegkwam met zo veel onwaarschijnlijkheden. Er ging een nauwelijks te bevatten aantrekkingskracht uit van de veel te knappe tieners – sommigen rechtstreeks van de catwalk geplukte modellen – en hun onwaarschijnlijke levens. Veruit het interessantste personage lijkt lange tijd Chloe, want er moet toch iets achter haar tactiek van haar zorgen wegneuken schuilgaan. De jongedame lijkt een ontwikkeling door te maken, maar de schrijvers pakken niet door en laten het personage in het luchtledige zweven.

Dat laatst geldt voor veel thema's en personages. Vorige seizoenen begonnen doorgaans met een misdaad die in de daaropvolgende afleveringen werd uitgepluisd. Niets van dat alles in dit zevende seizoen. Het thrillerelement is niet vergeten, maar wordt er met de overdadig gestylede haren bijgesleept. Volgend jaar volgt nog een achtste seizoen van Élite en dan vinden de makers het wel mooi geweest. Deze conclusie hadden ze al eerder mogen trekken. Zelfs mooie mensen en hun vlammende outfits en extravagante levens gaan op den duur vervelen.

★★☆☆☆

Élite is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Netflix hitserie verlengd: Maddie, Dana Sue en Helen komen terug voor ronde 4
Series / Nieuws

Netflix hitserie verlengd: Maddie, Dana Sue en Helen komen terug voor ronde 4

Maddie, Dana Sue en Helen mogen nog een hoofdstuk aan hun avontuur toevoegen.

Het was even onzeker maar er is voor de populaire romantische drama Sweet Magnolias goed nieuws: Netflix geeft groen licht voor een vierde seizoen, met tien gloednieuwe afleveringen.


Net als de eerste drie seizoenen krijgt seizoen vier tien afleveringen. Het was eerst nog niet helemaal duidelijk maar nu is er de officiële bevestiging. De aankondiging komt drie maanden na de release van het derde seizoen van Sweet Magnolias.

Vertraging, vertraging


Er was dus wat vertraging omtrent de aankondiging van het vierde seizoen, wat te wijten was aan logistieke zaken zoals de stakingen van de WGA en SAG-AFTRA, maar de verlenging stond nooit ter discussie.

Onder de kijkers is er namelijk een ontzettend grote groep gepassioneerde fans, vooral onder het vrouwelijk publiek. Gedurende de eerste drie seizoenen stond Sweet Magnolias in meer dan 60 landen 10 weken lang in de wereldwijde top 10.

Trouwe vriendinnen


Sweet Magnolias is gebaseerd op de reeks boeken van schrijfster Sherryl Woods en draait om de drie beste vriendinnen Maddie (JoAnna Garcia Swisher), Dana Sue (Brooke Elliott) en Helen (Heather Headley) terwijl ze relaties, familie en carrières in evenwicht proberen te houden.Kijk alle afleveringen van Sweet Magnolias op Netflix.Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Waarom zit Huis Lannister als enige in 'Game of Thrones' zonder familiezwaard?
Series / Featured

Waarom zit Huis Lannister als enige in 'Game of Thrones' zonder familiezwaard?

De Lannisters hadden hun zaakjes altijd goed voor elkaar, maar waar was hun familiezwaard?

In 'Een lied van ijs en vuur' veroverde Aegon I Targaryen, ook wel bekend als Aegon de Veroveraar, zes van de zeven koninkrijken van Westeros. Dorne werd niet veroverd maar trad later uit vrije wil toe. De adellijke families die onder de IJzeren Troon vallen, stammen dus af van de vroegere koningen.

In Game of Thrones is echter te zien dat de Lannisters geen Valyriaans familiezwaard hebben. Huis Lannister is hun familiezwaard destijds kwijtgeraakt. Tywin (Charles Dance) smeedt uiteindelijk Ned Starks (Sean Bean) zwaard om zodat zijn familie weer een zwaard heeft.

Gesmeed uit IJs


In de eerste aflevering van seizoen 4 wordt Ned Starks Valyriaanse zwaard IJs (Ice) omgesmeed. IJs was zo groot dat er twee zwaarden uit gesmeed werden.

Tywin (Charles Dance) geeft er een aan zijn zoon Jaime (Nikolaj Coster-Waldau) en een aan zijn kleinzoon Joffrey (Jack Gleeson). Joffrey noemt zijn zwaard Weduwenwee (Widow's Wail), Jaime geeft uiteindelijk zijn zwaard aan Brienne (Gwendoline Christie). Zij noemt het Eedhouder (Oathkeeper).

Expeditie naar Valyria


Vrij vroeg in hun geschiedenis is Huis Lannister hun familiezwaard Felgebrul (Brightroar) kwijtgeraakt. Dit gebeurde nog voor de komst van de Targaryens. Koning Tommen II ging op expeditie naar het verwoeste Valyria en nam Felgebrul mee.Hij was ervan overtuigd was dat daar de nodige schatten te vinden waren. Tommen II verdween echter en er werd nooit meer iets van hem vernomen. In het tijdperk van Game of Thrones deed Tywin Lannister meerdere pogingen om een familiezwaard over te kopen van een van de andere Westeros-families, maar zonder succes.

Omweg


Uiteindelijk wist Tywin de hand te leggen op het familiezwaard van de Starks. Doordat Brienne het gebruikte om Sansa (Sophie Turner) te beschermen, kwam het in zekere zin weer bij de Starks terecht. Game of Thrones kun je zien op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
 'The Winter King' bereikt een keerpunt: heeft Arthur een tragische fout gemaakt?
Series / Nieuws

'The Winter King' bereikt een keerpunt: heeft Arthur een tragische fout gemaakt?

De serie bouwt het verhaal langzaam op en een cruciaal conflict is in zicht.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
Bernard Cornwells boeken over koning Arthur mixen de legende met historische figuren uit de middeleeuwen. De makers doen het rustig aan met het introduceren van de bekendste personages.

Zo is Guinevere (Jordan Alexandra) pas in aflevering 6 geïntroduceerd, en Lancelot moet nog verschijnen. De makers hebben de tijd genomen om Arthurs (Iain de Caestecker) vervreemding van zijn bondgenote Nimue (Ellie James), de Lady of the Lake, goed in beeld te brengen.

Tragische fout


Wanneer koning Gundleus (Simon Merrells) Avalon aanvalt, waar de oude goden worden vereerd, verkracht hij Nimue. Arthur weet dit, maar hij geeft Gundleus gratie omdat dit politiek gezien handiger is.

Dit zou wel eens een tragische vergissing van de jonge koning kunnen blijken. Sinds die tijd wordt de kloof tussen de christenen, onder leiding van Arthur, en Avalon, waar Nimue een belangrijke rol heeft, alleen maar groter.

Wantrouwen


In aflevering 8 zien de kijkers een confrontatie tussen Nimue en Arthur. Zijn mannen zijn ziek geworden en Arthur heeft zo zijn bedenkingen. The Winter King laat in het midden of magie überhaupt echt is. Gezien het ontstane wantrouwen tussen de twee is het echter niet raar dat hij Nimue verdenkt van toverij.Het ziet er naar uit dat de toekomst alleen maar bittere vijandschap voor de twee in petto heeft. The Winter King is in de VS op het Amerikaanse MGM+ te zien. Het is op het moment van schrijven nog niet bekend of en wanneer de serie in Nederland te zien zal zijn.


Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
De echte familievloek in 'The Fall of the House of Usher' was een andere dan je denkt
Series / Featured

De echte familievloek in 'The Fall of the House of Usher' was een andere dan je denkt

Mike Flanagans succesvolle miniserie over de megarijke Ushers had een onverwacht element.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
Flanagans creaties voor Netflix, zoals Midnight Mass en The Haunting of Hill House, worden prima beoordeeld door de kijkers. The Fall of the House of Usher mag zich hierbij aansluiten, en ook hier heeft Flanagan een extra betekenis aan het verhaal gegeven.

Edgar Allan Poe's verhalen zijn aaneengesmeed tot iets nieuws. Roderick Ushers (Bruce Greenwood) erfelijke ziekte zorgt voor een zwak hart en dementie, maar zijn gebrek aan menselijkheid is wat hem de das omdoet.

Geld tegenaan gooien


De ziekte CADASIL - die overigens echt bestaat - maakt dat het hart niet goed genoeg pompt. De hersens krijgen niet genoeg zuurstof waardoor de patiënt dementeert en uiteindelijk overlijdt.

De ziekte heeft in de serie echter ook een figuurlijke betekenis. Rodericks manier om met anderen om te gaan is door overal maar een smak geld tegenaan te gooien. Hij maakt met niemand echt contact, en op zijn kleindochter na zijn de rest van de Ushers precies zo.

Leven verlengen


Rodericks kinderen boeien hem domweg niet, hij is alleen maar bezig met een implantaat voor zijn hart waardoor hij langer kan blijven leven. Zijn kinderen zijn vooral gericht op geld en luxe, en het leven verlengen. Het is dus niet zozeer zijn ziekte als wel zijn leegte die uiteindelijk Rodericks ondergang blijkt.

Bekijk op instagram


The Fall of the House of Usher kun je streamen op Netflix.


Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Doorbrak 'One Piece' de rits aan manga-flops op Netflix? Nee, dat was déze serie
Series / Featured

Doorbrak 'One Piece' de rits aan manga-flops op Netflix? Nee, dat was déze serie

'One Piece' is een megaknaller, en deze eerdere manga-verfilming baande de weg.

Het geweldige succes van de manga-verfilming One Piece leidde tot een snel akkoord voor een tweede seizoen. Netflix' enthousiasme is begrijpelijk aangezien het streamingplatform wisselend succes heeft gekend wat live-action versies van populaire manga's betreft.

Manga-verfilmingen leken bijna hopeloos, aangezien onder andere Death Note (2017) en Cowboy Bebop (2021) jammerlijk mislukten. One Piece wordt wel eens gezien als een keerpunt, maar dit was Alice in Borderland.

Genadeloos afgeserveerd


Death Note werd genadeloos afgeserveerd: de film was een slap aftreksel van het bronmateriaal en scoort een trieste 23% op Rotten Tomatoes.

Cowboy Bebop heeft een legioen aan fans, waardoor de verwachtingen al hooggespannen waren. Ondanks de goed gemaakte productie vonden de kijkers dat de serie wereld niet goed overbracht en hierdoor saai werd.

Mysterieuze wereld


Haro Aso's manga Alice in Borderland is relatief gezien minder bekend, maar wordt uitstekend gewaardeerd met 90% op Rotten Tomatoes. Een groepje mensen komt terecht in een uitgstorven Tokio waarin ze mee moeten doen aan dodelijke games. De twee seizoenen toonden een mysterieuze wereld met de nodige spanning en het raadsel wie achter de games zit.Inmiddels is bekend dat er een derde seizoen komt van Alice in Borderland. Tot die tijd kun je de eerste twee seizoenen streamen op Netflix.


Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.