search
Recensie Netflix-serie 'Get Gotti'
Recensie

Recensie Netflix-serie 'Get Gotti'

Driedelige documentaire vertelt hoe maffiabaas John Gotti keer op keer wist te ontkomen.

Regie: Sebastian Smit | Afleveringen: 3 | Speelduur: 46-57 minuten | Jaar: 2023

In de jaren tachtig was maffioso John Gotti zowel berucht als beroemd. Hij klom hogerop door zijn voorganger om te leggen, waarna hij binnen no time bekend kwam te staan als de pater familias van de onderwereld. Get Gotti schijnt een licht op het leven en de carrière van de beroemde maffiabaas. Het resulteert in een boeiend inzicht in de wereld van de georganiseerde misdaad en de jacht op deze ongrijpbare charmeur.

Gotti wordt neergezet als een man die niet alleen de maffiawereld regeerde, maar ook de harten van veel buitenstaanders veroverde. Velen keken tegen hem op en konden hem, ondanks zijn criminele praktijken, wel waarderen. Zijn charme maakte hem zowel aantrekkelijk als intrigerend en de kijker kan bijna niet anders dan gefascineerd raken door zijn bijzondere verschijning. Dat hij vele moorden op zijn naam had staan is nauwelijks te geloven.

Een van de interessantste delen van Gotti's levensverhaal is de intense jacht die de autoriteiten op hem voerde. Verschillende opsporingsdiensten probeerden hem te pakken te krijgen, wat zorgde voor een onderlinge strijd. Dat klinkt als een spannend en heldhaftig proces, terwijl het eigenlijk ontzettend vreemd is dat het meer draaide om wie er met de eer kon strijken dan om het bestrijden van misdaad.

Get Gotti maakt veel gebruik van authentiek beeldmateriaal waarop Gotti en zijn handlangers te zien zijn, waarmee het geloofwaardig wordt gepresenteerd dat het gaat om iets groots in de Amerikaanse geschiedenis. Het is fascinerend om te zien hoe er maandenlang naar bewijs werd gezocht en hoe het lukte om afluisterapparatuur in Gotti's hoofdkwartier te plaatsen. De betrokkenen praten hier vol trots over en hun geluidsopnamen zijn uiteraard veelvuldig te horen.

Ook komt enkele bekenden van Gotti aan het woord, die zelf ook connecties hadden binnen de onderwereld en zich zijn charismatische verschijning nog goed kunnen herinneren. Zij vertellen over het leven binnen de maffia, hoe er weggekomen werd met tal van misdaden en hoe het leven er voor hen uitzag nadat Gotti gepakt was. De trots is van hun enthousiaste gezichten af te lezen.

Hier en daar laten de makers wat steken vallen door iets te duidelijk ontzag te hebben voor Gotti. Bovendien hadden bepaalde aspecten van zowel zijn privéleven als zijn criminele activiteiten beter kunnen worden uitgelicht om een vollediger beeld te schetsen van het leven van deze beruchte maffioso.

Get Gotti is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de maffiawereld en de fascinerende verschijning van John Gotti. De documentaire laat goed zien hoe hij keer op keer wist te ontkomen aan de autoriteiten, om uiteindelijk te worden ingehaald door zijn eigen onvoorzichtigheid. En uiteraard ook de vastberadenheid van degenen die hem koste wat kost wilden pakken, al ging dat vooral om hun eigen eergevoel.

★★★☆☆

Get Gotti is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen