search
Recensie Netflix-serie 'Robbie Williams'
Recensie

Recensie Netflix-serie 'Robbie Williams'

De Britse popster probeert empathie te winnen door terug te kijken op zijn veelbewogen leven.

Regie: Joe Pearlman | Afleveringen: 4 | Speelduur: 40-55 minuten | Jaar: 2023

Het leven van een muzikale legende gaat niet altijd over rozen, ook niet dat van Robbie Williams. De gelijknamige documentaireserie geeft met nog niet eerder vertoonde beelden een kijkje in het leven van de beroemde popster, wiens carrière niet zonder slag of stoot verliep. Al zijn ups en downs komen aan bod, maar de nadruk ligt op de vele downs.

De documentaire start met een korte introductie over Robbie Williams' periode bij Take That en vertelt hoe en waarom hij uit de boyband stapte. Daarna volgt zijn verdere levensverhaal, tot aan het heden. Robbie, in het dagelijks leven gewoon Rob genaamd, wordt gefilmd en geïnterviewd in zijn eigen huis, waarbij hij zich kwetsbaar opstelt en erg open en eerlijk overkomt. De enige andere betrokkene die iets inbrengt is zijn vrouw Ayda, die vol liefde over haar zielsverwant spreekt.

Robbie Williams draait volledig om de titelfiguur, met aandacht voor wat hij heeft meegemaakt en hoe zijn leven is gelopen. Keer op keer wordt benadrukt dat Robbie het als een grote last heeft ervaren om steeds door zo veel mensen te worden bekeken en beoordeeld. De documentaire lijkt dan ook vooral als doel te hebben om medeleven te wekken.

Robbie vertelt hoe hij zijn Britse thuisland door de media werd zwartgemaakt en zwaar bekritiseerd. Hij werd daar neergezet als een verslaafde klootzak die niet kon zingen en nog minder verstand had van muziek, terwijl zijn carrière in de rest van de wereld als een raket de lucht inschoot. Hij verantwoordt zichzelf keer op keer, waarmee hij de misstanden van de Britse media poogt aan te kaarten.

Zijn verslavingen worden openlijk besproken, evenals zijn onzekerheden, paniekaanvallen en onstuimige liefdesleven. Robbie is inmiddels duidelijk op een punt in zijn leven waar hij rust heeft gevonden bij zijn vrouw en kinderen. Met behoorlijk wat zelfmedelijden kijkt de inmiddels wat oudere popster terug op een turbulent leven, om met tranen in zijn ogen tot de conclusie te komen dat uiteindelijk toch alles goed is gekomen.

Een sterke keuze is om Robbie oud beeldmateriaal van zichzelf te laten becommentariëren. Door het zien van deze beelden wordt de popster geconfronteerd met zijn verleden, inclusief de diverse lastige periodes die hij heeft meegemaakt. Gaandeweg lijkt hij zichzelf tegen te komen en ziet hij dingen van zichzelf waar hij zich niet bewust van was of die hij compleet was vergeten.

Robbie Williams is een interessante biografie die met name fans van de popster aan zal spreken. Ondanks de eenzijdige benadering is Robbie Williams' leven interessant genoeg om uitgebreid op in te gaan en deze documentaire doet dat met een lekker tempo. Er had misschien zelfs nog wel een aflevering of twee meer uit kunnen worden gehaald.

★★★☆☆

Robbie Williams is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen