search
Recensie Netflix-serie 'L'Affaire Bettencourt: Scandale chez la Femme la Plus Riche du Monde'
Recensie

Recensie Netflix-serie 'L'Affaire Bettencourt: Scandale chez la Femme la Plus Riche du Monde'

Hoe een jaloerse dochter per ongeluk de belastingfraude van haar steenrijke moeder blootlegde.

Regie: Baptiste Etchegaray, Maxime Bonnet | Afleveringen: 3 | Speelduur: 48-52 minuten | Jaar: 2023

Als je de rijkste vrouw ter wereld bent wil iedereen vrienden met je zijn. In een driedelige documentaire vertellen Baptiste Etchegaray en Maxime Bonnet het verhaal van wijlen Liliane Bettencourt, de erfgenaam van cosmeticagigant L'Oréal. Met een geschatte waarde van meer dan dertig miljard toen ze in 2017 stierf, is het niet verrassend dat de steenrijke, oude vrouw gedurende haar leven een groot aantal profiteurs aantrok. Daar wilde haar dochter een stokje voor steken, maar daarmee legde ze per ongeluk de substantiële belastingfraude van haar familie bloot.

L'Affaire Bettencourt: Scandale chez la Femme la Plus Riche du Monde recreëert belangrijke gesprekken tussen Bettencourt en haar financiële team door middel van geacteerde scènes en échte geluidsopnames. Die geluidsopnames kwamen van de butler van de familie, die om onduidelijke redenen gedurende lange tijd alle gesprekken in de salon van het landhuis opnam. Toen hij de opnames met Bettencourts dochter deelde om te gebruiken als bewijsmateriaal in een rechtszaak, kwam de zaak pas echt aan het rollen. Aangezien het leven van de superrijken ons als plebs eindeloos intrigeert, werd het een gigantisch mediacircus.

De rechtszaak draaide om befaamd fotograaf François-Marie Banier, die gedurende vijftien jaar een groot aantal cadeaus van Bettencourt ontving met een totale waarde van een miljard euro. Dochter Francoise wilde dit aan banden leggen door middel van een rechtszaak, maar op de opnames die zij hiervoor als bewijsmateriaal aandroeg was Banier amper te horen. Wél was er genoeg hoorbaar over bankrekeningen in belastingparadijzen en een privé-eiland dat nooit was opgegeven bij de belastingdienst. Deze opnames bleken echter niet alleen waardevol voor het Franse rechtssysteem, maar ook voor deze documentaire.

De opnames geven het verhaal een zekere duidelijkheid die anders verloren zou zijn gegaan in de tegenstrijdige verklaringen van de verschillende partijen in dit conflict. De geacteerde scènes zijn zo gefilmd dat de acteurs alleen van bovenaf te zien zijn, onherkenbaar dus, waarmee overdramatisering vermeden wordt. Ook hebben grote spelers van de affaire meegewerkt door middel van interviews, met uitzondering natuurlijk van Bettencourts dochter en Banier.

De eerste aflevering is sterk genoeg om direct de aandacht vast te houden. Hoewel alle drie de afleveringen een duidelijk thema hebben en een compleet nieuw deel van het verhaal belichten, had deze serie toch bondiger gekund. Elke aflevering geeft een nieuwe openbaring en heeft haar eigen shockfactor, maar met een beetje knip-en-plakwerk hadden de afleveringen makkelijk kunnen worden ingekort tot ongeveer dertig minuten, zonder belangrijke delen van het verhaal te verliezen.

★★★☆☆

L'Affaire Bettencourt: Scandale chez la Femme la Plus Riche du Monde is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen