Recensie SkyShowtime-serie 'Dreamland'

Recensie SkyShowtime-serie 'Dreamland'

Een nogal soapachtig conflict, maar evengoed een leuk komisch drama.

Terence Shea, 21-11-2023 00:00

Regie: Ellie Heydon | Cast: Lily Allen (Mel), Freema Agyeman (Trish), Gabby Best (Clare), Frances Barber (Cheryl), Aimee-Ffion Edwards (Leila), Sheila Reid (Nan), e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 20-23 minuten | Jaar: 2023
Bepaalde plotelementen zijn zo vaak gebruikt door soapseries dat ze al snel een associatie daarmee oproepen wanneer ze opduiken in serieuzere films en series. Ontvoeringen, kwaadaardige tweelingen, affaires; dat soort spul. Maar wanneer dergelijke plots goed worden uitgevoerd kunnen ze wel degelijk ontzettend spannend zijn. Dreamland neemt zo'n situatie en werkt die goed uit, met zelfs wat komedie als versiering.

Drie zussen wonen in het Engelse kustplaatsje Margate. Een vierde komt ernaar terug en daar is niet iedereen even blij mee. De jongste, Leila, fladdert een beetje rond als vuilnisvrouw die haar rijbewijs wil halen. De oudste, Clare, volgt een schrijfcursus en weigert te accepteren dat ze er groot talent voor heeft. Mel en Trish zijn als water en vuur. Maar waar Trish uiteindelijk steeds dichterbij zal komen, is Mel degene die haar met een pijnlijke waarheid zal wegjagen.

Verder is er nog hun moeder, die rondloopt met een geheim dat in de eerste aflevering al wel duidelijk zal zijn, en hun oma, een schattig oudje dat geen filter lijkt te hebben en zich inzet voor de gemeente. Leila heeft ook nog een subplotje waarin ze het aanlegt met een jongen die gespeeld wordt door een acteur met een modellenhoofd, maar omdat hij sullig moet zijn hebben ze er maar een bril op gezet.

Het zuidoostelijke Margate wordt in de serie afgedaan als een plek waar je niet wil wonen, maar vergeleken met de gebruikelijke mistroostige Britse locaties is dit zonnige kustplaatsje best charmant. De stad voelt nog niet helemaal als een extra personage, al doen de makers hun best om er zo veel mogelijk van in beeld te brengen. Die shots dienen echter vooral als opvulling tussen de scènes.

De eerste aflevering geeft de indruk dat Dreamland een luchtig slice-of-life-drama gaat worden waarin alle personages hun eigen leventje met persoonlijke ontwikkelingen hebben. De tweede aflevering maakt er meer een kwaliteitssoap van, met de onthulling van een groot geheim. Vanaf dat moment is dat waar de serie grotendeels om draait.

Lily Allen speelt Mel, de zus die ineens opduikt. Hoewel vooral bekend als zangeres, houdt ze zich als actrice ook goed staande. Het enige dat afleidt is hoe dun ze is. Prima als dit nou eenmaal haar postuur is, maar de indruk dat er sprake is van een eetstoornis is lastig af te schudden. De grootste blikvanger is Freema Agyeman als Trish. In het begin is haar personage vooral geïrriteerd, waardoor ze wat ietwat vlak overkomt, maar naarmate ze ontdooit richting haar zus maakt Agyeman geloofwaardig dat Trish iemand kan zijn met veel haat en tegelijkertijd veel oprechte liefde.

Gaandeweg wordt duidelijk dat het verhaal binnen de zes afleveringen geen afronding gaat krijgen. De laatste aflevering gooit er zelfs een nieuw geheim bovenop. Geheel in de stijl van een soap wordt geëindigd met een verhit moment. Dat stoort, aangezien het vast wel even gaat duren voordat er nieuwe afleveringen komen. Maar het bewijst ook dat er in korte tijd betrokkenheid met de personages en het verhaal is ontwikkeld.

Dreamland kijkt lekker weg: korte afleveringen, interessante personages, smeuïg drama. De serie pretendeert niet meer te zijn dan wat ze is. Dreamland is de naam van een pretparkje in Margate waar een van 's werelds oudste achtbanen staat. Of het voor deze familie ook een paradijs zal blijken, is een vraag waarop het antwoord ongetwijfeld nog jaren op zich zal laten wachten.

★★★☆☆

Dreamland is te zien bij SkyShowtime.


Lees meer over: recensie, Dreamland, SkyShowtime, Ellie Heydon, Lily Allen, Freema Agyeman, Gabby Best, Frances Barber, Aimee Ffion Edwards, Sheila Reid, komedie, drama, soap, kustplaats, pretpark, zussen, moeder, grootmoeder, zwanger, schrijfcursus, familieruzie

Populair nieuws

Laatste serienieuws

'Supernatural'-ster overleeft 6 hartaanvallen

'Supernatural'-ster overleeft 6 hartaanvallen

Populair nieuws

Actieserie slaat in en stormt Netflix top 10 in

Actieserie slaat in en stormt Netflix top 10 in