search
Hoe de jaren 80-hit 'Tour of Duty' al snel gedoemd was te falen

Hoe de jaren 80-hit 'Tour of Duty' al snel gedoemd was te falen

Er verschenen van Tour of Duty eindelijk maar drie seizoenen, het cancelen kwam niet als een verrassing.

Bram de Groot
Velen zullen Tour of Duty nog wel kennen. De serie die zich afspeelde tijdens de Vietnamoorlog werd in Nederland uitgezonden door Veronica op Nederland 2 en was in ons land een enorm succes.

Toch bleef het bij slechts drie seizoenen met 58 afleveringen, die onlosmakelijk verbonden zijn met het nummer Paint It Black van de Rolling Stones. Dat de serie het niet langer dan drie seizoenen volhield, was eigenlijk al een wonder.

Sterk ontvangen


Tour of Duty debuteerde in 1987 met afleveringen van een uur en er werd flink afgekeken bij de hitfilm Platoon van regisseur Oliver Stone, die in 1986 was verschenen. In het eerste seizoen, opgenomen op locatie, volgen we het peloton van de 196th Light Infantry Brigade.

We zien vooral veel missies in het oerwoud van Vietnam of we zien het peloton op Firebase Ladybird. Terence Knox speelde de belangrijkste rol als Clayton Ezekiel Anderson. Dit eerste seizoen werd sterk ontvangen, maar de kijkcijfers bleven achter op de verwachtingen.

Aanpassingen


Om op het budget te besparen werden het tweede en derde seizoen opgenomen rondom Los Angeles. Het gevolg was dat de setting en het verhaal van de serie aangepast moesten worden. Er werd steeds minder een realistisch beeld gegeven van de omstandigheden in Vietnam.Later werd duidelijk dat de productiemedewerkers al zagen dat dit de ondergang zou zijn van de serie. In Vietnam Magazine verscheen later een artikel waarin werd aangegeven dat de serie veel meer "een romantische actie/dramaserie" werd.

Vrouwen


Daarnaast wilde CBS vrouwelijke personages in de serie om zo ook een vrouwelijk publiek aan te trekken. In seizoen twee waren er daarom meerdere vrouwen te zien, maar een succes was dat niet. In seizoen drie werd het laatst overgebleven vrouwelijke personage gedood.Uiteindelijk werd de serie aan het einde van het derde seizoen gecanceld. De kijkcijfers waren flink gedaald. Duidelijk is dat er te veel aan het format van de serie werd gesleuteld en dat stelde waarschijnlijk heel wat kijkers teleur. Een moderne reboot zou niet eens zo'n slecht idee zijn.

Aanbevolen artikelen