search
Recensie HBO Max-serie 'Love Has Won: The Cult of Mother God'

Recensie HBO Max-serie 'Love Has Won: The Cult of Mother God'

Ontluisterende documentaire over sekteleider Amy Carlson is niet voor gevoelige kijkers.

Dieuwertje Deutekom
Regie: Hannah Olson | Afleveringen: 3 | Speelduur: 51-55 minuten | Jaar: 2023

Het is vaak net zo shockerend als fascinerend om te zien hoe de grootste onzinpraters eindeloos veel aanhang krijgen. Vandaar weer een documentaire over een Amerikaanse sekteleider en haar volgers. Amy Carlson verklaarde zichzelf tot God en kreeg allerlei mensen zover dat te geloven. Hoewel het nooit helemaal duidelijk zal zijn hoe zulke sektes precies ontstaan, laat Hannah Olson met haar documentaire Love Has Won: The Cult of Mother God op een niet veroordelende manier zien wat er is gebeurd.

Amy Carlson overleed op nogal gruwelijke wijze, wat uitgebreid in beeld komt. Het is gevoelige kijkers dus aangeraden om deze documentaire over te slaan. Desondanks is dit geen sensatiebeluste serie, maar een respectvol portret dat alle betrokkenen zo min mogelijk in een kwaad daglicht probeert te zetten. Deze respectvolle manier van filmen maakt Love Has Won mooi onpartijdig, zoals een documentaire in principe hoort te zijn.

Amy begon zichzelf op internet 'Moeder God' te noemen en claimde een zoveelste reïncarnatie van God of Jezus te zijn, net zoals Marilyn Monroe en Jeanne d'Arc dat volgens haar waren. Waar ze dit op baseerde valt voor weldenkende mensen niet te bevatten. Haar beweging werd al gauw Love Has Won genoemd en haar uitspraken waren al even vaag en inhoudsloos als deze naam.

Amy beloofde onder meer "bevrijding van de 3D-wereld" en had naar eigen zeggen een boodschap over wat zij de matrix en de realiteit van illusie noemde. Klinkt als een prelude voor massale zelfmoord, maar dat was het gelukkig niet. De enige ongelukkige ziel die door deze waanzin kwam te overlijden, was Amy zelf. De impact van haar dood op haar volgers is net zoveel onderwerp van de serie als de invloed die ze bij leven had.

De mensen die zich bij Amy aansloten en bij haar in huis kwamen wonen waren typische kwetsbare personen, die veelal met verslaving en andere psychische problemen te maken kregen. Velen zijn haar altijd trouw gebleven, enkelen zagen op tijd het licht. Ook na het overlijden van hun leider bleven mensen haar halfslachtige boodschap verkondigen. Dat de documentaire ook dit laat zien, in plaats van te stoppen bij het overlijden, maakt het een bijzonder origineel werk.

De eerste aflevering staat in het teken van Amy's innemende persoonlijkheid, maar gaandeweg komen er steeds meer onthullingen uit het verleden die daar afbreuk aan doen. Ook komen er zaken aan het licht die zouden kunnen verklaren waarom Amy psychisch in de war is geraakt. Niet geheel verbazingwekkend heeft ze het niet makkelijk gehad in haar vroege jeugd.

De documentaire is zeer zorgvuldig gemaakt, maar toch blijven sommige details misselijkmakend, evenals lachwekkend. Continu wordt benadrukt dat de materiële wereld niet belangrijk is en tegelijkertijd worden allerlei zweverige Goop-achtige producten aangeprezen die overal bij zouden helpen. Er werd flink veel geld verdiend bij Love Has Won en het meeste daarvan is uiteindelijk door de enige persoon die niet aan de documentaire wilde meewerken in eigen zak gestoken.

Misschien is dat wel de grondslag voor het ontstaan van populaire sektes: de mensen die er financieel van willen profiteren en goed weten hoe. De moeder van Amy pleitte voor hulp voor haar dochter en schakelde daarvoor zelfs Dr. Phil in. Maar die confronterende Amy liever met haar onzinnige beweringen dan dat hij een hulpbehoevend mens voor zich zag.

Achteraf is het makkelijk praten, maar als Amy de hulp had gekregen die ze nodig had, was ze nu nog in leven geweest. Dan had ze wellicht ook geen behoefte gehad aan een sekte. De documentaire trekt geen conclusies en velt geen oordeel. Er is slechts een tragisch verhaal dat op een respectvolle manier wordt verteld.

★★★☆☆

Love Has Won: The Cult of Mother God is te zien bij HBO Max.

Aanbevolen artikelen