search
Eerste 'Doctor Who'-special onthult een dodelijk dilemma over populaire metgezel

Eerste 'Doctor Who'-special onthult een dodelijk dilemma over populaire metgezel

De Veertiende Doctor ziet zijn oude vriendin terug en komt voor een dilemma te staan.

Valeria Milić
Voor het 60-jarige jubileum van Doctor Who is de eerste van totaal drie specials inmiddels uitgezonden. The Star Beast ziet de langverwachte terugkeer van Donna Noble (Catherine Tate), de metgezel van de Tiende Doctor (David Tennant).

Het is nog niet duidelijk waarom de Veertiende Doctor er exact hetzelfde uitziet als de Tiende. Wel weten we inmiddels hoe het zit met Donna's geheugen, waarbij haar dochter Rose (Yasmin Finney) een belangrijke rol speelt.

Niet op gebouwd


In de laatste aflevering van seizoen 4, Journey's End, was de Doctor destijds genoodzaakt om Donna's geheugen te wissen wat haar reizen met de Time Lord betrof. Door een ongelukkig voorval had Donna het bewustzijn van een Time Lord geabsorbeerd, iets waar een menselijk lichaam niet op gebouwd is.

Door de gebeurtenissen in The Star Beast moet Donna's geheugen teruggebracht worden, ook al betekent dit waarschijnlijk haar dood. Dochter Rose blijkt echter het Time Lord-bewustzijn te hebben meegekregen, waardoor Donna ontlast wordt.

Eerdere metgezel


Rose is transgender (evenals Finney zelf) en heeft onbewust de naam van de Doctors eerdere metgezel Rose Tyler (Billie Piper) gekozen bij haar transitie. De schuur waarin zij haar hobby-projecten heeft is gemodelleerd naar de TARDIS.Tot slot blijken de knuffelbeesten die Rose maakt weergaves te zijn van de ruimtewezens die de Doctor en Donna zijn tegengekomen tijdens hun avonturen. De 'overdracht' naar Rose heeft de populaire Donna dus teruggebracht, en ze is duidelijk klaar voor een nieuw avontuur met de Veertiende Doctor.

Waar en wanneer te zien?


De eerste special The Star Beast kun je streamen op Disney+. De overige twee specials zijn op 2 december en 9 december om 19:30 u te zien op BBC1. Na de drie specials start het nieuwste seizoen met Ncuti Gatwa als Vijftiende Doctor. Het is de bedoeling dat Doctor Who op Disney+ Nederland beschikbaar wordt.


Aanbevolen artikelen